05 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Bancomatul studentilor

Continuam povestea bancomatelor BT instagramabile cu Capitolul II, despre ATM-ul de la Libraria Universitatii din Cluj-Napoca. Cel mai vesel si mai colorat bancomat al bancii se incadreaza perfect in vibe-ul locului: conceptul este despre carti, studentie, intalniri si revederi. Sau despre intalnirile cu cartile. Iar bancomatul sigur te duce cu gandul la bursa, la banii primiti de acasa sau la cei pentru iesirile in oras 😊. 

Ce are special locul? De ce am vrut sa fim si la Libraria Univesitatii de multi, multi ani? Pentru ca a fost si este unul dintre acelea care nu se schimba, cu toate ca locurile noi le inlocuiesc pe cele vechi, se transforma si devin de nerecunoscut. Cand spunem Cluj, spunem si Libraria Universitatii (dar si BT 😊).

 

La palat

Stiai ca, de fapt, cladirea in care se afla Libraria Universitatii este un palat? Este vorba de Palatul Sebestyen, iar povestea sa a inceput acum mai bine de 100 de ani, in perioada 1912-1913. Cladirea a adapostit de-a lungul timpului magazine, 40 de apartamente, un cinematograf, dar si sediile unor institutii – cum ar fi redactia revistei Tribuna sau Uniunea Scriitorilor ori Uniunea Artistilor Plastici. Interesant este ca inca din perioada interbelica, unde acum e Libraria Universitatii, a fost tot librarie, dar sub diferite denumiri: Ciflec, Cartea rusa, iar ulterior Puskin.

Palatul apartinea antreprenorului David Sebestyen, de numele caruia se leaga si alte cladiri din Cluj, fara de care orasul ar fi aratat inclusiv azi cu totul altfel, ca arhitectura si prestanta. Vorbim de corpul central al Universitatii Babes-Bolyai, Biblioteca Centrala Universitara, Facultatea de Chimie, Facultatea de Drept, Palatul de Justitie, Camera de Comert si Industie, dar si „Cladirile in oglinda” de pe strada Iuliu Maniu.

 

 

Ne vedem la Libraria Universitatii? 📚

 

Editor: Laura Petrehus, Director Adj. Comunicare & PR, Banca Transilvania