0%

Povestea gimnasticii romanesti. BT, sponsor al Campionatelor Europene de Gimnastica Artistica Petrom Masculin si Feminin 2017

10 aprilie 2017 Timp de citire 4:00 minute

Sustinem cel mai important eveniment sportiv al anului in Romania: Campionatele Europene de Gimnastica Artistica Petrom Masculin si Feminin 2017 ce se vor desfasura in perioada 19-23 aprilie 2017, in Cluj-Napoca.

Gimnastica este un sport cu o indelungata traditie in Romania si ne-am gandit sa va impartasim cateva dintre cele mai importante momente din istoria acesteia, asa cum sunt relatate de catre dl. Nicolae Vieru, presedinte de onoare al FRG, intr-un articol:

  • Federatia Romana de Gimnastica a fost fondata dupa congresul societatilor de gimnastica din 14 septembrie 1906 si a fost prima institutie centrala ce urma sa coordoneze si sa conduca cele peste 18 societati de gimnastica din Romania. In 1907, Federeatia Romana de Gimnastica s-a afiliat Federatiei Internationale de Gimnastica devenind a noua federatie care face asta. Primul eveniment de gimnastica a avut loc in mai 1907 la Bucuresti si a inclus demonstratii la bara fixa, paralele inegale sic al cu manere.
  • Primul profesor roman de gimnastica renumit a fost Gheorghe Moceanu. El a fondat mai multe asociatii de gimnastica in Banat, Transilvania si Bucuresti si a tradus mai multe lucrari despre gimnastica din limba germana. De asemenea, a fost un promotor al introducerii gimnasticii in scoala si armata si a scris primele ghiduri si carti despre gimnastica.
  • In anul 1910, presedintele federatiei a devenit membru in Consiliul Federatiei Europene de Gimnastica, iar astfel acest sport a inceput sa fie si mai cunoscut in Romania.
  • In 1915, regele Ferdinand a atribuit federatiei romane deplina autonomie juridica. In acest an s-a desfasurat al noualea Congres al Federatiei Romane de Gimnastica.
  • In perioada 1916-1932, femeile au devenit parte din programele gimnasticii si au participat la concursuri internationale in Cehoslovacia, Franta, Italia si Iugoslavia.
  • In acest timp, in tara s-au organizat mai multe festivaluri de gimnastica, la intervale regulate.
  • In perioada 1950-1964, gimnastica romaneasca a inceput sa se dezvolte mai rapid si s-au format specialistii in domeniu.
  • Echipele de gimnasti romani au participat pentru prima data la competitii internationale in 1952 la Jocurile Olimpice de la Helsinki. In tara au fost organizate primele campionate nationale universitare in 1953, la Arad. Acestea s-au organizat insa doar pana in 1980.
  • In Bucuresti s-au organizat Campionatele Europene de Gimnastica la feminin in mai 1957.
  • In 1956, ca o repetitie pentru aceste Campionate Europene s-au organizat Campionatele Internationale de Gimnastica ale Romaniei. Aceasta competitie a devenit cea mai veche competitie individuala din lume.
  • Cateva momente cand echipa feminine a cucerit medalii: Jocurile Olimpice de la Melbourne, in 1956; C.M. de la Moscova in 1958 si Jocurile Olimpice de la Roma in 1960.
  • Pentru imbunatatirea rezultatelor la competitiile mondiale, antrenorii romani au fost trimisi la studii in strainatate si au fost organizate cantonamente impreuna cu gimnastii sovietici si japonezi.
  • Apoi in 1969, la Onesti, a fost fondata scoala de gimnastica.
  • Inca din 1965, Romania a inceput sa participe la competitia “Turneul Prietenia” dintre tarile socialiste, o rampa de lansare pentru foarte multi campioni mondiali si olimpici. Nadia Comaneci a castigat aceasta competitie in 1973.
  • Federatia Romana de Gimnastica s-a afiliat la Uniunea Europeana de Gimnastica in 1987.
  • Cel mai reprezentativ moment pentru gimnastica romaneasca este cel de la Jocurile Olimpice Montreal din 1976, atunci cand echipa formata din Nadia Comaneci, Teodora Ungureanu, Anca Grigoras, Mariana Constantin, Gabriela Trusca si Georgeta Gabor a primit medalia de argint si mai mai multe medalii de aur. Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu au obtinut argint si bronz la individual compus si aparate. Olimpiada a fost denumita semnificativ “Olimpiada Nadiei”.
  • Pentru Nadia a urmat o perioada foarte buna in care a reusit sa obtina mai multe medalii de aur si nu numai. De altfel, ea a castigat trei editii consecutive a Campionatelor Europene si a primit definitiv Cupa “Challenge”.
  • In 1984, Nadia Comaneci a fost distinsa cu Colanul Olimpic de Argint de catre presedintele C.I.O, Juan Antonia Samaranch. Nadia este in prezent presedintele onorific al Federatiei Romane de Gimnastica.
  • In 1994, 1995 si 1997, echipa Romaniei a primit titlul mondial pe echipe. Gimnastele care au adus titlul in Romania sunt: Alexandra Marinescu, Claudia Presecan, Ionela Loaies, Daniela Maranduca, Nadia Hategan, Mirela Tugurlan, Corina Ungureanu.

Este pentru prima data in 60 de ani cand Campionatele Europene de Gimnastica Artistica Petrom Masculin si Feminin 2017 se desfasoara in Romania. La competitie sunt asteptati gimnasti din aproape 40 de tari.

Lotul Romaniei va fi format din urmatorii sportivi: Marian Dragulescu, Cristian Bataga, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurentiu Nistor, Andrei Ursache; Olivia Cimpian, Ioana Crisan, Larisa Iordache, Catalina Ponor. Le dorim succes!

Ți-a plăcut acest articol?
21
6

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.