15 septembrie 2020

Povestea identitatii de brand a Bancii Transilvania. De la sigla medievala, la sigla cu farmec romanesc

 

In istoria sa de 26 de ani, identitatea de brand a Bancii Transilvania a cunoscut trei momente esentiale: lansarea in 1994, rebrandingul din anul 2003 si cel din 2016. Cateva povesti nespuse pana acum, de la persoane si echipe direct implicate in momentele esentiale ale stilizarii identitatii de brand Banca Transilvania.

 

1994: Prima sigla a Bancii Transilvania: concept medieval, care vorbea despre Transilvania si lupta pentru afirmare a BT

 

Dupa infiintarea Bancii Transilvania in Cluj-Napoca, alegerea unei sigle s-a numarat printre prioritati, asa incat fondatorii si-au dorit ca ideea antreprenoriala sa prinda contur cat mai repede. Fondatorii au cautat o persoana cu talent, care sa deseneze sigla cat mai sugestiv: sa fie despre Transilvania, locul de nastere al bancii, precum si despre planul de crestere in respectiva zona, cu care se identifica din punctul de vedere al valorilor si chiar al numelui.

Din recomandare in recomandare, s-a ajuns la arhitecta clujeanca Ioana Avram si care ne-a povestit, cu drag, despre etapa de inceput a siglei Banca Transilvania: “Imi amintesc de faptul ca am desenat sigla in functie de sugestiile top managementului de atunci a bancii. Variante au fost mai multe, unele chiar mai complexe ca design. Realizarea conceptului si alegerea au durat cam o luna. A fost aleasa sigla care reda cel mai sugestiv incarcatura istorica legata de Transilvania. Scrisul, halebardele si scutul din logo – toate, elemente razboinice, de influenta medievala, specifice zonei Transilvaniei si evolutiei sale istorice – simbolizau lupta pentru afirmare a BT, care avea sa urmeze imediat dupa lansare, dar si tenacitatea celor care se alaturau acestei lupte”. 

Primele culori ale bancii au fost negru si galben – auriu. Ioana Avram isi aminteste, de asemenea: “Culorile nu au fost greu de ales, mai ales ca pe atunci posibilitatile de tiparire si de folosire pe materiale diferite erau mai putin permisive decat acum. Negru cu galben reprezinta dintotdeauna un contrast placut, dar si foarte potrivit domeniului bancar. Galbenul sugera, de fapt, aurul pe care urma sa il produca si sa il gestioneze micuta banca de atunci, Banca Transilvania”.

Aceasta identitate de brand a insotit Banca Transilvania timp de 9 ani.

 

2003: Primul rebranding BT – concept contemporan si minimalist

 

Primul rebranding din istoria BT a avut loc in ianuarie 2003: momentul a coincis cu o etapa noua in istoria Bancii Transilvania. Practic, BT incepea ofensiva de extindere la nivel national, iar noua imagine de brand exprima tocmai aceasta reinventare a bancii si noua sa viziune.  BT a colaborat cu o echipa internationala de arhitecti, de la compania SL & A International – Romania, care a propus cateva zeci de variante pentru noua sigla BT, toate pastrand ideea grafica de scut, din primul logo al bancii.  Ca o curiozitate, s-au incercat versiuni cu galben si albastru, dupa care s-a revenit la ideea cromaticii din prima sigla a bancii, galben si negru.

O intalnire, in Cluj-Napoca, la BT, dintre o parte din top managementul BT si reprezentantii SL & A International a dus forma finala a siglei. Schitata de reprezentantii bancii, noua sigla a fost transpusa grafic de SL & A International. Banca pastreaza si acum acest manuscris. “Conceptul noii sigle BT s-a inscris intr-un design contemporan si minimalist. Logo-ul a fost simplificat prin liniile folosite si prin fontul literelor. Compozitia a cuprins un detaliu de noutate, doua linii orizontale – galbena si neagra -, care semnifica, pentru banca, continutitate, iar in design a fost un element de echilibru” isi aminteste Brandon Lee, Creative Director in echipa de atunci a SL & A International – Romania.

Realizarea siglei si a primului Concept Book al bancii a durat doar doua luni si jumatate. Lansarea noii identitati de brand BT a avut loc in 13 ianuarie 2003, in Bucuresti, la Hotelul Hilton, in cadrul unei conferinte de presa si, ulterior, in cadrul unei intalniri festive cu clienti si parteneri ai bancii. Agentia Victoria – Bucuresti, sediul BT cu numarul 46 de atunci, a fost primul sediu al bancii inclus in noul concept de brand, concept care avea sa fie replicat in toate cele peste 500 de locatii deschise ulterior de banca.

 

2006: Stilizarea identitatii de brand & manuale de identitate vizuala si verbala pentru toata familia de branduri BT

 

Ajustari ale identitatii de brand BT  au fost facute acum 10 ani, in 2006, de Grapefruit, una dintre cele ai cunoscute agentii de branding. Timp de 18 luni s-a lucrat la manualele de identitate vizuala si verbala pentru intreaga familie de branduri BT, familie care crescuse puternic in perioada respectiva. 

Marius Ursache, fondator Grapefruit, ne-a comunicat urmatoarele, din San Francisco: „Tin minte si acum prima intalnire cu Banca Transilvania, in Iasi, in mica sala de la parterul sediului Grapefruit. Am avut grija sa invitam cele doua musafire de la marketing & PR pe singurele doua fotolii rotative care erau inca sigure, iar eu si colegul meu Stefan am stat pe fotoliile cu mecanismul defect, incercand – cu succes – sa ne pastram echilibrul timp de o jumatate de ora. Stiu ca ne-am uitat impreuna la cateva Manuale de branding la care Grapefruit lucrase deja. Dupa cateva saptamani am inceput sa lucram la un proiect care a devenit unul dintre cele mai complexe – daca nu, chiar cel mai complex – proiect de branding din istoria Grapefruit: redesenare, finetuning a identitatii Banca Transilvania si crarea unui set de manuale de identitate cu toate aplicatiile de identitate vizuala si verbala, nu doar pentru banca, ci si pentru toate sub-brandurile sale, iar cateva dintre acestea ar fi: BT Café, BT Tennis Cup, Academia BT, Crosul BT, BT Golf Cup, BT Leasing, BT Asset Management etc.” 

Marius Ursache (tuning logo, desenat font nou, linii generale design), Adrian Mititelu (design materiale), Iulian Avasiloaia (design materiale) si Gabriel Pogor (design manual de identitate) au format echipa care si-a adus contributia la aceasta etapa din istoria siglei BT. „Acum, imi dau seama ca a ramas in urma nu doar un proiect foarte fain, ci si prietenii cu niste oameni speciali, care au pus suflet in proiect” a adaugat Marius Ursache.

Al doilea logo BT a facut parte din povestea Bancii Transilvania timp de 13 ani: o perioada de succes, in care BT a devenit una dintre cele mai mari banci din Romania – si chiar din Europa - si s-a dezvoltat ca grup financiar.  

 

2016: Al doilea rebranding BT – concept modern, cu accent pe nationalitatea bancii si a valorilor romanesti

 

Anul 2015 a adus ideea celui de-al doilea rebranding BT, Banca Transilvania fiind intr-o noua etapa de dezvoltare, de maturizare, care sustine cu respect, pasiune si idei noi spiritul antreprenorial romanesc.

Aproape un an a durat parcurgerea etapelor pana la propunerea noii identitati de brand BT: audit, redesenare, strategie de brand si de comunicare, respectiv lansarea in 15 septembrie 2016. Proiectul de rebranding a fost realizat in colaborare cu Brandient, companie romaneasca dedicata consultantei in strategie si design de brand. 

Noua etapa in designul identitatii de brand pune accent pe "nationalitatea" bancii si pe valorile romanesti, printre care se numara si spiritul antreprenorial. Noua sigla vine, mai mult ca oricand, cu o paleta bogata de culori - galben, rosu si albastru - care reprezinta, de acum incolo, noul limbaj vizual al Bancii Transilvania. BT a pastrat elementele care i-au adus pana acum vizibilitate, favorabilitate si simpatie: scutul - ca element grafic si galbenul BT. De asemenea, pozitionarea bancii a ramas Banca Oamenilor Intreprinzatori: 1 din 3 antreprenori care incep o afacere, aleg BT.

 

Aceasta este povestea identitatii de brand a Bancii Transilvania. La inceput, cu farmec medieval, iar ulterior stilizat si vorbind despre nationalitatea bancii si valorile nationale. Indiferent de logo, BT a pastrat scutul de-a lungul anilor, ca simbol al apararii valorilor in care crede si pe care le apara.

 

Editor: Laura Petrehus, Director Adj. Comunicare & PR, Banca Transilvania