0%

Povestea Pago, aplicatia care transforma plata facturilor intr-o placere

08 noiembrie 2017 Timp de citire 5:00 minute

Pago este aplicatia care ne ajuta sa gestionam usor, de pe telefon sau tableta, plata facturilor de utilitati la peste 40 de furnizori, incarcarea electronica a cartelelor preplatite si plata rovinietelor. Cu alte cuvinte, este cat se poate de buna “la casa omului” :). S-a nascut in 2016, initiativa a doi prieteni, Adrian Cighi si Alexandru Popescu, fondatorii companiei Timesafe, un start-up romanesc care a atras chiar si atentia Grupului BT si care a investit recent in acesta, intrand astfel in actionariat. Desi disponibila pentru publicul larg doar de aproximativ 4 luni, aplicatia este folosita deja de peste 10.000 de persoane. Haideti sa aflam povestea Pago!

Adrian are 10 ani de experienta in domeniul financiar, ca analist investitii in Londra, Cluj-Napoca si Bucuresti. Alexandru, imediat dupa terminarea studiilor in Marea Britanie, a fondat propria agentie de design si dezvoltare de aplicatii, companie care a sustinut inclusiv dezvoltarea Pago.

De la idee la echipa de azi

  • “Ideea unei astfel de aplicatii o aveam cu mult timp inainte si revenea de fiecare data cand trebuia sa imi platesc facturile lunare. Dar momentul-cheie in care am hotarat ca o si facem a fost o conversatie cu Cosmin Vladimirescu, CEO Mastercard Romania si cu Gabriel Ghita, Business Development Manager la Mastercard Romania, despre proportia foarte mare din facturile de utilitati care se platesc cu cash in Romania – care in 2015 era de peste 85%. Ne-am dat seama ca este o oportunitate aici, pentru ca aceasta statistica nu are cum sa ramana asa prea mult timp”- ne-a spus Adrian Cighi, care a continuat: “Asa ca ne-am pus pe treaba sa cream o experienta cat mai simpla de plata a facturilor cu cardul. De la inceput, obiectivul principal a fost sa aducem intr-o singura aplicatie cat mai multi furnizori de utilitati si astfel sa eliminam din pasii repetitivi necesari la platile lunare, cum ar fi cautarea facturilor pe email sau utilizarea a 4-5 conturi online diferite in care se cer datele de card pentru fiecare factura in parte”.
  • Dezvoltarea aplicatiei Pago a inceput in februarie 2016, iar acum un an, in noiembrie 2016, a fost pentru prima data anuntata public, la evenimentul Internet & Mobile World, organizat in Bucuresti. “Aplicatia a fost sustinuta de Mastercard de la faza de idee, cu sfaturi si informatii despre ecosistemul de plati din Romania. Fara ajutorul lor probabil ca Pago nici nu ar fi existat” ne spune Alexandru. Ideea s-a bucurat de sustinerea firmei de software fondata de Alexandru Popescu, o parte din echipa lui facand parte din echipa Pago si care a contribuit cu designul, conceptul de user experience si cu o parte din efortul de dezvoltare.
  • Prototipul aplicatiei a fost dezvoltat in aproximativ 4 luni, timp in care au fost peste 100 de iteratii cu modificari de design si ecrane la fiecare versiune.
  • Apoi, timp de 6 luni, aplicatia a fost prezentata furnizorilor de utilitati, dupa care, incepand cu noiembrie anul trecut, conceptul aplicatiei a fost redefinit pana la forma disponibila azi, in colaborare cu departamentele de Digital Transformation si Transaction Banking de la BT.
  • Astazi, echipa Pago este formata, pe langa Adrian si Alexandru, din 6 developeri, 2 designeri si un specialist in social media si online marketing.

 

Pago = Pay & Go

Numele aplicatiei este o simplificare a primei variante alese, Pay&Go. Iar coincidenta de a insemna in spaniola “plata” a cantarit mult la hotararea de a ramane cu aceasta denumire. Logoul este unul prietenos, din care putem intelege usor ca Pago ne ajuta sa avem grija de … casa.

 

Ce aduce nou Pago in plata facturilor

  • Cei care folosesc aplicatia trebuie sa introduca doar o singura data informatiile personale, cele de plata si pe cele ale furnizorilor de utilitati. Prin urmare, nu mai este nevoie de inregistrare ulterioara.
  • Pago se ocupa de centralizarea lunara a soldului facturilor si trimite notificari la aparitia fiecarei facturi, dar si cu cateva zile inainte de scadenta.
  • Facturile pot fi platite toate cu o singura confirmare de plata.
  • Facturile pot fi achitate, de asemenea, prin programarea automata, asa incat se platesc intr-o anumita zi selectata. Plata se face tot cu cardul inregistrat in aplicatie, fara a fi nevoie de alte informatii sau confirmari.

 

Cea mai mare provocare pentru echipa Pago si rolul BT

“Cea mai mare provocare a fost incercarea de a aduce cat mai multi furnizori in aplicatie. Am avut zeci de intalniri si multe, multe discutii pe email si pe telefon pentru a atinge masa critica de furnizori care pot face aplicatia cu adevarat utila. Dupa 6 luni progresam mult mai greu decat ne-am asteptat initial si ne-am dat seama ca trebuie sa cautam o alternativa, un parteneriat cu cineva care are deja relatii contractuale cu toti furnizorii. Asa am ajuns la Banca Transilvania, unde ideea a fost primita foarte bine de Omer Tetik, CEO al bancii” ne-a spus Adrian. Asa incat BT, alaturi de Mastercard, a devenit pe parcurs parte din dezvoltarea aplicatiei.

 

 

Mesajele de multumire de la utilizatorii Pago, momentele frumoase din fiecare zi

“Momentele frumoase pe care le avem in fiecare zi sunt mesajele de la cei care folosesc Pago, care ne multumesc pentru aplicatie. Este incurajator sa vedem ca munca noastra din ultimele 18 luni ajuta deja tot mai multi utilizatori sa economiseasca timp in fiecare luna” a adaugat Alexandru.

 

Cateva cifre despre Pago

  • Peste 10.000 de utilizatori
  • Peste 40 de furnizori de utilitati. Furnizorii cu cele mai multe conturi conectate sunt Orange, RDS&RCS, Enel, Electrica si Engie
  • 31 de facturi platite cu o singura confirmare este recordul inregistrat in Pago, pana acum

 

Next steps: cat mai multi furnizori in Pago si functionalitati noi

Adrian ne-a oferit cateva informatii despre planurile de viitor pentru Pago: “Dorim sa aducem cat mai multi furnizori si cat mai multe tipuri de plati. Dorim sa implementam si cateva functionalitati noi si utile, unele au venit chiar de la utilizatorii nostri prin chat-ul aplicatiei”.

 

Pago in 3 cuvinte? Platesti simplu si rapid.

Ți-a plăcut acest articol?
3
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.