0%

Investitiile in fonduri, recurente sau ocazionale?

03 martie 2021 Timp de citire 4:00 minute

In primul rand, haide sa lamurim ce e un fond de investitii si cum functioneaza el. Pe scurt, un astfel de fond este o modalitate de asociere a mai multor investitori care isi pun impreuna banii, cu scopul de a investi in diferite instrumente financiare, astfel incat in urma rezultatelor obtinute din investitii profitul sa fie impartit proportional intre investitori in functie de cota fiecaruia de participare. 

Iar acum, ca am stabilit cel mai important pas, ne-am gandit ca ar prinde bine ca restul informatiilor sa le afli direct de la un specialist in domeniu: Aurel Bernat, CEO BT Asset Management. 

Care sunt primii pasi pentru achizitia de unitati de fond?

Primul pas ca in orice demers este sa fim determinati; determinarea se traduce prin dorinta de a economisi, pe cat posibil periodic. Daca aceasta dorinta exista, atunci putem deschide un cont de investitie in oricare dintre agentiile Bancii Transilvania din tara, spre exemplu.

 

Care sunt documentele necesare? Se depun online?

Conturile de investitie la BT Asset Management se deschid pe baza cartii de identitate sau a pasaportului in cazul persoanelor fizice, respectiv documentele legale ale companiei in cazul persoanelor juridice. Avand in vedere cerintele privind identificarea investitorilor, deschiderea de cont de investitie se face fizic, la oricare dintre sediile Bancii Transilvania, urmand ca orice operatiune ulterioara sa poata fi realizata inclusiv online. Avem planuri pentru introducerea deschiderii de conturi de investitie integral on-line.

 

Care sunt comisioanele?

Din punctul de vedere al achizitiei de fonduri de investitii, Romania este printre putinele tari europene unde acest lucru este in general gratuita. Vorbind de BT Asset Management, de  exemplu, investitiile in oricare dintre fondurile noastre sunt gratuite. Fiecare fond de investitii functioneaza pe baza unui comision de administrare, care poate varia intre putin peste 0%/an pana la un nivel cuprins intre 2-3%/an in functie de fondul ales. Fondurile de venit fix (obligatiuni, titluri de stat) au comisioane de administrare modice, cele de actiuni situandu-se in plaja superioara a intervalului dat anterior. Unele fonduri pot avea comisioane de retragere anticipata, cu alte cuvinte este bine sa gandim pe termen lung, in general peste 1 an de la data investitiei, incat sa nu platim comisioane de retragere. Toti administratorii avem obligatia comunicarii comisioanelor intr-un mod transparent la momentul investitiei, asadar informatia este nu doar publica, ci si foarte bine evidentiata.

 

Ce presupune o investitie recurenta, din punct de vedere al demersurilor necesare?

Investitia recurenta presupune mentionarea acestei dorinte catre angajatii BT. In urma setarii acestui serviciu, sumele se investesc automat, fara cost, la data mentionata de investitor. Trebuie doar sa ne asiguram ca vom avea sumele in cont la data respectiva, pentru a fi investite. Este bine de stiut ca daca acest lucru nu se intampla, atunci investitia nu are loc, iar aplicatia va incerca din nou luna urmatoare. Recurenta este asadar simpla, confortabila si integral controlata de investitor.

 

Cateva sfaturi pentru noii investitori:

Cel mai bun sfat tine de linistea interioara, sa fim impacati cu propriile decizii. Exista doua timpuri de investitii:

(1) Recurente, fiind un mod de formare a unei obisnuinte, un reflex de termen lung, iar pentru ca acest sistem sa functioneze este necesar ca sumele investite sa nu puna presiune pe bugetul lunar. Cu alte cuvinte, obiceiurile bune se formeaza in timp.

(2) Investitiile ocazionale, pe de alta parte, cele efectuate cu sume acumulate in timp si folosite integral pentru achizitii la un moment dat ar trebui sa tina seama de ideea  "cumpara ieftin si vinde scump".  Alegeti si asteptati momentul propice investitiei si ganditi pe termen lung.

 

Care a fost cel mai performant fond din portofoliul BT Asset Management in 2020? Dar in ultimii 3 ani?

In 2020 cel mai performant fond din administrarea noastra (si spre bucuria noastra, din piata locala de fonduri) a fost BT Energy, cu un randament de doua cifre (+17.4%). In ultmii 3 ani, fondul BT Index Romania ROTX a adus o performanta de peste +44%, incluzand variatia anului 2020. Observam ca termenul lung elimina din variatiile negative de moment, iar fondurile de actiuni au fost castigatoarele ultimilor ani. Sumele investite activ si care pun economia locala sau internationala in miscare sunt cele care permit atingerea de performante atractive.

 

Inca un sfat, la incheiere 😊:

Chiar daca un fond de investitii poate fi o idee buna la momentul potrivit, trebuie sa tii minte ca performantele anterioare ale fondului nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare. Prin urmare, inainte de orice investitie nu uita sa te documentezi inainte. Iar daca ai nevoie de putin ajutor, colegii nostri de la BT Asset Management te ajuta, indiferent de ce nelamurire ai avea 😉.

 

Ți-a plăcut acest articol?
60
1

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.