13 ianuarie 2022   |   Timp de citire: 9 minute

Skills&Education – programul dedicat antreprenorilor care au un business in educatie

Daniel Szekely, Director Executiv IMM si Microbusiness explica avantajele Skills&Education - singurul program de creditare cu garantie externa FEI pentru afacerile din educatie.

Acesta este primul articol din proiectul editorial Dam credit educatiei, realizat de catre Republica.ro si sustinut de catre BT. Pe parcursul acestui an vom vom prezenta povestile antreprenorilor suficient de curajosi pentru a investi in educatie. Stai cu ochii pe Republica.ro si #BlogulBT pentru a afla ce i-a determinat pe acesti antreprenori sa investeasca in educatie si care au fost provocarile pe care le-au avut de infruntat in acest sector. Enjoy 😊! 


***

Educatia, in toate formele sale, este o investitie, nu o cheltuiala. De la nivelul familiei si pana la societate in ansamblul ei, toti ar trebui sa fim constienti ca fiecare resursa alocata acestui domeniu aduce, aproape fara exceptie, plus valoare ce se intoarce la nivel de individ si in comunitate.

Un cetatean mai bine pregatit isi va gasi mai repede un loc de munca bine platit. Va fi mai putin dependent de sistemele sociale si de sustinerea statului, va dispune de instrumentele gandirii critice pentru a lua decizii informate, va avea mai multa initiativa antreprenoriala si investitionala in varful anilor de cariera si- nu in ultimul rand- se va bucura de un nivel de trai mai ridicat dupa retragerea din activitate.

Tocmai de aceea, in statele cu economii puternice si democratii cu traditie sunt incurajate educatia timpurie si invatarea continua pe tot parcursul vietii.

Romania este un caz aparte in regiune si pe continent, pentru ca harta mersului la scoala este una eterogena, compusa din crampeie in care se regasesc toate situatiile: avem o rata a abandonului scolar de peste 20%, dar avem echipe de olimpici a caror valoare este incontestabila, cu rezultate deosebite obtinute la concursurile internationale de top.

Inregistram o rata a analfabetismului functional evaluata la 40% la nivel national, in timp ce peste 10 mii de tineri parasesc in fiecare an scolile care i-au pregatit pentru a urma studiile in alte tari. Nivelul cunostintelor dobandite aici, in Romania, este unul de invidiat.

Se estimeaza ca o treime dintre absolventii de clasa a XII-a nu reusesc sa treaca examenul de bacalaureat, dar exista colegii de pe bancile carora ies, in fiecare promotie, generatii de viitori programatori creativi si talentati foarte ravniti de companiile romanesti si straine, recrutati inca din anii de liceu.

Pentru a avea un sistem de invatamant performant si cat mai bine distribuit la nivel national e nevoie de implicare la toate nivelurile societatii, de masuri guvernamentale si legislative, de investitii in bani ale statului si ale mediului privat.

Schimbarile in bine apar punctual, in cadrul unor proiecte private. Iar in ultimele decenii, initiativele antreprenoriale din zona educatiei s-au inmultit si ofera alternativa pe care multi parinti o cauta. In cele mai multe orase mari din tara exista astazi numeroase crese si gradinite private, dar si scoli sau licee particulare. Iar numarul acestor institutii va continua sa creasca, pentru ca astfel de initiative vin in intampinarea unor nevoi tot mai evidente: un program care sa le permita parintilor sa munceasca 8 ore pe zi, metode care sa vizeze dezvoltarea unor abilitati si nu antrenarea exclusiva a memoriei, abordari centrate pe competente si valorificarea unor abilitati inalte sau adaptate la nevoile speciale ale unor copii, strategii coerente de preintampinare a bullying-ului, programe in care sa fie incurajata mai degraba colaborarea decat competitia dintre cursanti, si asa mai departe.

Initiativele private pot deveni un model si o sursa de bune practici pentru schimbarea sistemului la scara mare

Dincolo de viziune si obiectivele educationale, orice gradinita, scoala sau centru educational privat este un business care trebuie sa performeze financiar.

„Initiativele antreprenoriale din zona de educatie, cu mici exceptii, se aliniaza regulilor de baza ale mediului privat de afaceri. Daca le privim pragmatic, acestea trebuie sa fie business-uri care produc valoare adaugata, implicit recompensate prin dividend (sau crestere a valorii de piata) pentru antreprenori si prin salarii pentru angajati. Cert este ca sunt business-uri care, in anumite situatii, au nevoi de sustinere a capitalului de lucru, au nevoie de investitii. Nevoile de baza ale unei initiative din domeniul educatiei sunt in crestere, pe masura ce trecem de la crese la gradinite si mai apoi la scoala generala, liceu, facultate.

Pe de alta parte, multe scoli sau gradinite si-au dovedit valoarea antreprenoriala prin crestere de la un an la altul. A ajutat foarte mult inclusiv cresterea veniturilor parintilor, tot mai multi dintre ei orientandu-se spre invatamantul privat. Dar a aparut si concurenta in acest domeniu, care este foarte ascutita, dar care forteaza diferentierea, eficientizarea activitatii, creste calitatea serviciilor si are impact in ceea ce priveste pretul”, explica Daniel Daniel Szekely – Director Executiv IMM si Microbusiness in cadrul Bancii Transilvania.

BT sprijina antreprenoriatul in educatie

Banca Transilvania si Fondul European pentru Investitii (FEI) sprijina afacerile din educatie, prin Skills & Education, singurul program de creditare cu garantie externa FEI pentru afacerile din educatie.

Programul poate fi accesat de gradinite, scoli, universitati, platforme online si chiar de catre companiile care investesc in formarea angajatilor. Firma trebuie sa fie inregistrata si sa-si desfasoare activitatea in Romania, sa aiba sub 500 de angajati si sa nu aiba datorii la bugetul de stat.

Caracteristicile produsului:

  • creditare in lei sau in euro (imprumuturi de pana la 9,7 milioane de lei, respectiv 2 milioane de euro);
  • 80% din credit este garantat de FEI, ceea ce inseamna zero garantii pentru liniile de credit;
  • linia de credit se poate acorda pe 24 luni, cu posibilitatea prelungirii pana la 8 ani de la semnarea contractului.


„Stim cu totii ca sustinand educatia, sustinem dezvoltarea pe termen lung a societatii. Pentru BT sustinerea antreprenoriatului romanesc, este probabil cel mai important obiectiv. Pentru Romania, sustinerea educatiei este strategica, mai ales in conditiile in care vedem cum evolueaza piata muncii si constientizam impactul automatizarii si al digitalizarii. Cu totii ne dorim ca atunci cand copiii nostri vor fi mari, sa ajunga la un nivel de cunostinte similar celor din tarile care au facut din educatie un obiectiv strategic inaintea noastra. Ne dorim ca ei sa poata studia in tara, acasa, la standarde comparabile cu cele ale tarilor in care mediul privat are o vechime de sute de ani.

Speram sa sustinem cat mai multe afaceri din educatie si sa intelegem impreuna care sunt noile prioritati si tendinte pe termen lung, care sunt abilitatile viitoare de care au nevoie copiii nostri, dar si angajatii companiilor, pentru ca economia globala actuala inainteaza cu pasi repezi si aduce schimbari zilnice si noi provocari. Prin sustinerea educatiei si investitiilor in noi abilitati ale angajatilor din companii, programul aduce Bancii Transilvania o noua oportunitate de a contribui la dezvoltarea sustenabila a educatiei si, implicit, a societatii”, a mai spus Daniel Szekely – Director Executiv IMM si Microbusiness.