0%

Interviu BT cu Horia Paun, presedintele Federatiei Romane de Baschet: Povestea Ligii Nationale de Baby si Minibaschet BT

15 iulie 2016 Timp de citire 8:00 minute

In aceasta perioada, la Mangalia, se desfasoara cea mai asteptata competitie de baschet dedicata micutilor baschetbalisti, Liga Nationala de Baby si Minibaschet Banca Transilvania. Campionatul este dedicat incurajarii baschetului in randul copiilor cu varste intre 8 si 12 ani. In aceasta competitive, s-au inscris aproape 5.000 de participanti, cu 329 de echipe si 130 de meciuri pe saptamana.

Iata ce ne dezvaluie Horia Paun, presedintele Federatiei Romane de Baschet despre povestea acestei competitii si viitorul acestui sport.

 

Cum s-a nascut Liga Nationala de Baby si MiniBaschet si ce inseamna aceasta competitie? Cat de asteptat este acest concurs de catre cluburi?

Poate veti fi surprinsi, dar aceasta intrecere nu e “nascuta” in Romania moderna, post-decembrista, ci isi are inceputurile cu multe decenii in urma, iar baschetul romanesc datoreaza multumiri si etern respect regretatului profesor Stelian Gheorghiu – “nea Tilica”, asa cum ii ziceau apropiatii – un om care si-a dedicat multi ani din viata minibaschetului, care a infiintat aceasta competitie in 1966 si a sustinut-o zeci de ani, atat prin implicarea in organizare, cat si prin publicarea catorva carti cu exercitii specifice. Asadar, sunt 50 de ani de la debutul acestei competitii, iar noi ne bucuram ca aceasta editie jubiliara a fost sprijinita masiv de Banca Transilvania.

Legat de gradul de asteptare, e clar ca el este extrem de ridicat, atat in randul micilor sportivi, cat si in randul parintilor, al profesorilor si antrenorilor. Intrecerile anuale de babybaschet si minibaschet sunt practic primele competitii oficiale dedicate micutilor care abia au inceput sa practice baschetul. Poate fi un bun “barometru” al nivelului de talent al copiilor, poate dezvolta incipient spiritul de echipa, poate determina un copil (si chiar pe parintii acestuia) sa se indragosteasca iremediabil de baschet.

Mai mult, de anul trecut, de cand am organizat aceasta competitie la Mangalia, gradul de asteptare este si mai ridicat, pentru ca, e logic, marea e o destinatie care atrage in fiecare vara, iar copiii abia asteapta sa ajunga aici, chiar daca plaja si balaceala sunt pe planul secund in perioada cat stau la mare.

 

Cum se implica federatia in sustinerea acestor copii din punct de vedere sportiv?

Cea mai elocventa dovada a implicarii federatiei este insasi organizarea acestei competitii an de an, la standarde cat mai conforme cu actualitatea economica, sociala si sportiva. Ne-am asigurat ca terenurile sunt dotate corespunzator, am elaborat programul competitiei, regulamentul, am asigurat arbitrajul, am oferit o serie de echipamente specifice copiiilor, dar si medalii, trofee si diplome pentru absolut toti participantii. Si nu sunt putini.

Legat de arbitraj, as preciza ca aceasta competitie este o experienta buna si pentru arbitrii tineri, de perspectiva, ai Romaniei, care, in fiecare an, au fost sprijiniti si de arbitri internationali FIBA la aceasta competitie. Este un bun prilej de verificare si pentru arbitri, poate mai putin din punct de vedere al aplicarii stricte a regulamentului (pentru ca e dificil la copii atat de mici), cat mai ales al intelegerii regulamentului, a spiritului jocului de baschet si de explicarea acestuia copiiilor. Este un melanj intre arbitraj si pedagogie.

Nu pot incheia precizarile despre organizare fara a puncta faptul ca eforturile Federatiei Romane de Baschet nu ar avea atat succes daca nu ar fi completate de cele ale organizatorilor locali. Legat strict de Mangalia, am gasit aici un puternic sprijin din partea autoritatilor locale, precum si a unor oameni de afaceri, colaborarea a fost una optima si in beneficiul tuturor partilor implicate. Le multumesc si pe aceasta cale organizatorilor locali, autoritatilor locale din Mangalia.

 

Baschetul atrage foarte multi copii. Exista o crestere de la an la an? Aveti un obiectiv de crestere stabilit?

Da, pentru noi e imbucurator ca micutii iubesc baschetul si cauta sa joace baschet; atat in curtea scolii sau in spatele blocului, dar si in cadru organizat, inscriindu-se in cluburi. De la an la an exista o crestere a emulatiei si a numarului de practicanti, insa nu mi-e usor sa va spun cifre exacte, mai ales la acest nivel, al interesului in randul copiilor. Pentru ca, repet, interesul – la aceasta varsta – poate insemna si dorinta de a avea o minge de baschet si a arunca-o la cosul de baschet din parc, or Federatia Romana de Baschet nu poate contoriza decat numarul sportivilor legitimati.

Ce este mai important – si incercam sa lucram intens la asta – este perfectionarea permanenta a antrenorilor, pentru ca acesti copii care incep baschetul sa fie instruiti “sanatos” si sa devina baza acelei “piramide” a performantei pe care orice disciplina sportiva si-o doreste.

Speram ca si varful acestei piramide (echipele nationale de seniori) sa inceapa sa produca performante in intrecerile internationale, astfel incat micutii sa gaseasca adevarate modele si in baschetbalistii romani, nu doar in cei de peste Ocean.

 

La nivel European, care sunt tarile in care se evidentiaza baschetul ca principala optiune a copiilor si pe ce loc se situeaza Romania? Ce strategie de imbunatatire aveti in acest sens?

Mi-e greu sa spun pe ce loc se afla Romania intr-o astfel de ierarhie, a carei lideri pot fi enumerati, insa, mult mai usor de mentionat sunt tarile unde baschetul este o traditie de decenii bune, sau tarile care au inceput proiecte temeinice in deceniile trecute, aceste proiecte au dat roade, iar acum emulatia in randul populatiei juvenile este foarte mare: Spania, Franta, Serbia, Grecia si Turcia.

De cand am preluat mandatul meu la conducerea Federatiei Romane de Baschet, am incercat sa creeez si sa sudez legaturile cu federatiile puternice si sa demaram proiecte, colaborari serioase, mai ales la nivelul copiilor si juniorilor. Avem legaturi stranse mai ales cu federatia turca si cea sarba, dar si cu forul de profil din Franta, de asemenea avem colaborari si cu antrenori de baschet de peste Ocean.

Ca sa revin la minibaschet, as risca sa afirm ca, tinand cont de impact si de numarul de echipe participante, Romania poate sa se claseze pe primul loc in Europa la acest capitol. Sub orice denumire a existat aceasta competitie (Festivalul National, Campionatul National si, mai nou, Liga Nationala), intrecerea de babybaschet si minibaschet este, cred, unica in Europa. Nu am date exacte, dar nu stiu sa fi auzit ca in vreo tara exista o intrecere de asemenea amploare la nivelul acesta de varsta, U10 (sub 10 ani) – babybaschet si U12 – minibaschet.

Ce ai vrea sa transmiti micutilor si parintilor pentru a-i incuraja sa intre in lumea baschetului? De ce ar alege un copil baschetul si nu alt sport? Ce beneficii ai evidentia?

Baschetul este unul dintre cele mai frumoase si educative sporturi, ca este o optiune nemaipomenita pentru un copil, satisfactiile putand fi foarte mari. Spre deosebire de alte discipline, mai ales in tara noastra, baschetul este cu adevarat un sport, nu can-can. Copiii se pot dezvolta armonios, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Iar daca parintii inca nu sunt convinsi de beneficiile si frumusetea jocului de baschet, ii invitam macar o data sa asiste la intrecerile anuale de minibaschet. Vor fi cuceriti definitiv.

 

Cum vezi viitorul baschetului romanesc?

Daca nu l-as fi vazut mult mai luminos si mai plin de performante decat in prezent nu m-as fi inscris in cursa pentru sefia federatiei. Multa lume mi-a spus ca sunt usor inconstient sa las job-ul meu extrem de bun intr-o companie multinationala de succes pentru un post la Federatia Romana de Baschet. Cu toate astea, stiu mai bine ca oricine altcineva ce mi-a oferit baschetul, cat de bine m-a format pentru viata, asa ca am fost si sunt decis sa ofer si eu ceva inapoi baschetului romanesc. Sper ca know-how-ul acumulat in corporatiile unde am lucrat poate fi extrem de util in managementul modern al federatiei de baschet, ma bucur ca am langa mine o echipa tanara si extrem de bine pregatita si cred cu tarie ca nu va mai trece mult timp pana cand baschetul romanesc va depasi orice performanta inregistrata pana acum in istoria sa.

Nu mi-am dorit niciodata sa fiu un presedinte care sa stea in birou si sa conduca prin telefon. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu presedinte la Federatia Romana de Baschet doar pentru a avea acest post in CV-ul meu. Nu sunt perfect, dar imi pun toata priceperea in sprijinul baschetului, iar, daca ceea ce am realizat si implementat va da roade sau nu, voi realiza la momentul bilantului mandatului meu, prin feedback-ul celor care m-au investit cu increderea lor.

Eu stiu ca am reusit sa duc mai departe aceste manifestari minunate si de traditie (precum minibaschetul), dar si sa aduc in Romania, in premiera, organizarea de Campionate Europene de seniori (in 2015 la feminin, iar la anul, in 2017, la masculin), cele mai prestigioase intreceri ale baschetului continental.

Am reusit sa construim o echipa care imbina tineretea cu experienta si avem in derulare proiecte pe termen mediu si lung pentru baschetul romanesc. Iar pentru ca aceste proiecte sa fie duse la bun sfarsit, avem sansa de a avea langa noi un partener – BANCA TRANSILVANIA -  care a inteles ca impreuna putem sa aducem din nou baschetul in elita sportului romanesc.  

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.