18 septembrie 2020

🎧 #PodcastBT - Despre educație și măsurarea educației în România, cu Dragoș Iliescu

 

It's podcast time! 🎧 Pregătește-ți căștile pentru un nou episod BT Talks! Azi vorbim despre educație, iar alături de Andi Moisescu, gazda podcast-ului nostru, avem un invitat pe măsură - Dragoș Iliescu.  Pasiunea lui Dragoș pentru educație l-a motivat să dezvolte singurul sistem de testare standardizată din România, Brio

Ești curios să afli cum poate ajuta Brio participanții la educație? Press play. Noi credem că merită.

Câteva idei din acest episod:

  • La fel ca în business, în educație nu poți să gestionezi o situație dacă nu măsori destul de des pentru a evalua progresul.
  • Testarea psihologică și testarea educațională au la bază psihometria, iar psihometria este știința care măsoară lucruri intangibile, precum depresia sau competența matematică. 
  • În România, psihometria în domeniul testării educaționale nu a prins rădăcini prea mari. Suntem cu 60 de ani în urmă față de ce se face în Occident.
  • Studii epidemiologice de sănătatea mintală care se uită la anxietate arată că 30% din populația școlară suferă de anxietate de testare,(...) iar asta se reflectă asupra performanței într-un mod negativ. Una din modalitățile prin care rezolvi problema este punând copiii cât mai des în situații de examinare.
  • Singurul sistem de testare standardizată din România, Brio, în acest moment înseamna testare la matematica și limba și literatura româna pentru clasele I-VII.
  • Raportul Brio este foarte detaliat și oferă părinților o imagine clară asupra cunoștințelor copilului sau a modului în care poate trece dintr-o zonă de performanță în alta. „Dacă ești la 95% din populația școlară, efortul pentru a mai crește cu un punct este atât de mare încât poate nu merită să te concentrezi pe zonă. Dar dacă ești în altă parte la 20%, e o zonă pe care cu un efort relativ redus poți să o îmbunătățești.”
  • De la crearea brandului, alături de Brandient și până validarea itemilor de către Gazeta Matematică, în dezvoltarea sistemului de testare au fost implicați doar specialiști.
  • Beneficiile testării sunt vizibile pentru toți participanții la educație:

Elevi - Brio ajută elevii să își monotorizeze progresul, să înțeleagă ce știu foarte bine și care sunt lucrurile pe care nu le stăpânesc suficient și îi ajută să se compare cu alți copii de aceeași clasă și aceeași vârstă. Mai mult, dacă în mod consistent obțin un scor la testare, ajung să aibă încredere în sine.

Părinți – Brio le prezintă părinților un raport care conține informații despre nivelul de performanță al copilului testat și cât ar dura să fie îmbunătățit acets nivel, dacă este cazul.

Profesori - Statisticile spun că profesorul mediu de gimnaziu petrece, în medie, 14 ore pe săptămână relaționat cu evaluarea. Cu Brio, fiecare copil primește un alt test, echivalent ca dificultate, ceea ce ușurează procesul de testare.

 

 

Dacă ți-a plăcut acest episod, nu uita să te abonezi la BT Talks pe Apple PodcastGoogle Podcast sau Spotify. Revenim în curând cu noi episode pentru tine!