Start #SigurantaOnline, campanie despre cele mai bune practici pentru siguranta informatiilor personale si a banilor

Comunicat de presa 2020-10-14
Start #SigurantaOnline, campanie despre cele mai bune practici pentru siguranta informatiilor personale si a banilor

Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica si Asociatia Romana a Bancilor – din care face parte si Banca Transilvania - lanseaza #SigurantaOnline, campanie de educatie digitala care ofera cele mai bune practici de securitate cibernetica, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro.

Romania este in topul tarilor europene cu cele mai bune si rapide conexiuni la internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei si Societatii Digitale, dar cu un nivel scazut al educatiei digitale. Astfel, 49% dintre locuintele din Romania sunt abonate la servicii de banda larga de foarte mare viteza, Romania situandu-se astfel pe locul 5 in UE. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre cetateni au competente digitale cel putin elementare. Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt indreptate asupra utilizatorului obisnuit. Aceste atacuri sunt facilitate de eroarea umana, lipsa informatiei sau a pregatirii inadecvate.

Campania #SigurantaOnline a debutat in luna Europeana a Securitatii Cibernetice cu un experiment online:

  • Prin intermediul campaniei, au fost postate mai multe bannere de test cu mesaje de tip phishing pe diferite site-uri pentru a testa usurinta cu care oamenii dau click pe un banner in momentul in care li se propune un castig sigur.
  • In 6 zile de campanie, peste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un castig sigur (55%), castigarea unor aparate de folosinta indelungata (38%), investitii sigure (5%) sau o vacanta de vis (2%).
  • Majoritatea celor care au dat click sunt barbati (60%) cu varsta intre 35-54 ani.
  • Dupa accesarea banner-ului de test, cetatenii au fost redirectionati catre sigurantaonline.ro unde au fost invitati sa completeze un quiz prin care sa aprofundeze mai multe sfaturi despre cum sa se protejeze online.


Incepand cu 14 octombrie a.c., acest quiz online poate fi completat de toti cei care vor sa isi masoare nivelul de educatie cibernetica. Datele introduse nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colecteaza date cu caracter personal.

Pentru fiecare intrebare, se primesc indicii despre:

  • cum pot oamenii sa recunoasca tentativele de frauda;
  • cum trebuie sa procedeze o persoana fraudata online.


Quiz-ul a fost conceput special pentru aceasta campanie si ofera utilizatorilor atat posibilitatea sa isi testeze rezistenta la fraudele online, cat si sa afle informatii utile navigarii in siguranta pe internet.