0%

Cristina Şindile, a BT Mic vezérigazgatója: Sok kezdeményezést, alkalmazkodást és ellenálló képességet látunk a vállalkozói környezetben

07 november 2022 Olvasási idő 8:00 perc

Cristina Şindile, a BT Mic vezérigazgatója nemrégiben interjút adott a Ziarul Financiarnak. Amint azt a BT Mic, a Banca Transilvania Financial Group mikrofinanszírozási vállalata öt év tevékenység után megmutatta, mi a piac pulzusa a vállalkozói üzleti környezetben, és hogyan támogatja a BT Mic ügyfeleit, csak néhány az interjúban tárgyalt témák közül.

Sok kezdeményezőkészséget, alkalmazkodást és ellenálló képességet látunk a vállalkozói környezetben. Bár a kisvállalkozások saját instabilitásuk implicit módon a méretükből adódik, az a mód, ahogyan a vállalkozók az elmúlt évek minden szakaszára reagáltak, megmutatta nekünk, hogy ez lehetséges. Sok felelősséget és felelősségvállalást láttunk a piacon. Valamivel több mint öt éves tevékenységünk van, és ez idő alatt több mint 21 000 vállalkozót finanszíroztunk több mint 1,6 milliárddal. Lej. A makrogazdasági környezet jelentette kihívások ellenére a tevékenység egyik évről a másikra nőtt. Ebben az évben az elvárás az, hogy körülbelül 6,500 ügyfelet finanszírozzunk, és ez annak köszönhető, hogy 75% -uk az első együttműködésen van velünk.

A BT Mic az egész országban hitelez, és portfóliójában több mint 400 típusú finanszírozott gazdasági tevékenység található. A hitel átlagos értéke körülbelül 60 000 lej, legfeljebb 200 000 lej. A BT Mic tevékenységének több mint 22% -a olyan induló vállalkozásokhoz és vállalatokhoz kerül, amelyek a finanszírozás időpontjában legfeljebb 12 hónapos működéssel rendelkeznek.

A finanszírozás mind a szokásos működőtőke-részre, mind a különböző beruházásokra vonatkozik, amelyek teljes mértékben finanszírozottak, nem igényelnek saját hozzájárulást az ügyfelektől, és nagyvonalú, akár hét éves feltételekkel rendelkeznek.

Amikor egy vállalkozás a BT Mic-hez érkezik, magyarázza Cristina Şindile, minden az egyes vállalkozók történetéből indul ki - mit csinál most, de különösen milyen tervei vannak. Végül kialakítják a megfelelő finanszírozási megoldást.

A történettől az ötlet finanszírozásáig csak egy lépés, és ez az egész folyamat körülbelül öt napot vesz igénybe.

A vállalkozók klasszikusan, bármely BT Mic vagy BT egységben, valamint online, a BT Mic weboldalon, a Raul csevegőroboton keresztül jelentkezhetnek.

Cristina Şindile szerint egy kisvállalkozás nem más, mint a szenvedély, a sok munka és a személyesebb részvétel sikeres kombinációja annak, aki elindítja, a családjának. Egy ilyen vállalkozás egyrészt támogatja saját fejlődését, és nagyon gyakran támogatja az adott család cash flow-ját.

A kisvállalkozásokkal rendelkező vállalkozók kihívásai megegyeznek a vállalkozói szellemmel ebben az időszakban, így - mondja - az infláció és implicit módon az árak felgyorsult növekedése egyaránt érezhető volt e vállalkozások cash flow-jában.

Így a BT Mic ügyvezető igazgatója szerint a likviditáskezelés több figyelmet igényelt az év során.

Ugyanakkor – teszi hozzá – sok vállalkozás szembesült nehézségekkel az ellátási folyamatban a késedelmes szállítások miatt, és ez egy másik költséget jelent, amely gyakran magasabb, mint a közvetlenül az áremelkedés által generált költség.

Jelentős terhet róunk a vállalkozásokra a pandémiás időszakban. Nem igazán kaptunk levegőt, mert azonnal belekezdtünk egy másik, viszonylag bonyolult történetbe. Valójában talán ez a legnagyobb kihívás is – az, hogy vállalkozóként folyamatosan megtaláljuk az előrelépéshez szükséges belső erőforrásokat, mutatott rá Cristina Şindile.

Jövőre arra számít, hogy a lakosság fogyasztási magatartásában inflexiós pont jelenik meg, illetve csökken az idei felgyorsult áremelkedés közepette.

Ebben az összefüggésben úgy véli, hogy a kisvállalkozóknak figyelmüket és erőfeszítéseiket arra kell összpontosítaniuk, hogy relevánsak maradjanak a piacon. Sőt, az üzleti modell – termék, piac, ár – kezelése az, ami segít nekik átvészelni a hosszabb gazdasági stresszes időszakokat – véli.

Ami a pénzügyi problémákkal küzdő ügyfeleket illeti, azt mondja, a BT Mic elsősorban azt próbálja megérteni, hogy honnan származnak ezek a problémák, és milyen megoldások léteznek.

Cristina Şindile szerint néha, rövid távon pontos likviditási problémák merülnek fel, amelyek viszonylag gyorsan megtalálják a megoldást, máskor pedig összetettebb problémák merülnek fel üzleti szinten, amelyek befolyásolják annak teljesítményét.

Ahol van cselekvési terv, motiváció és részvétel a vállalkozó részéről, még akkor is, ha a jelenlegi vállalkozás szenved, megoldásokat találunk a hiteltörlesztési terv átalakítására.

A BT Mic vezérigazgatója azt mondja, hogy minden év jó volt a maga módján. 2020-tól mostanáig viszonylag más volt a gazdasági környezet. A 2020-as év különleges volt a világjárvány miatt, mivel egyes vállalkozóknak márciustól kezdve egyik napról a másikra fel kellett függeszteniük tevékenységüket.

Az év második fele a "kis lépések a jégen" volt, mondja, és 2021-ben az üzleti tevékenység visszatér a normális kerékvágásba.

Úgy véli, hogy az online talán a járvány legnyilvánvalóbb hatása a vállalkozói magatartásra, mivel ez egy olyan értékesítési csatorna volt, amelyet egyre több vállalkozás próbált ki ez idő alatt.

A tendencia elsősorban a fogyasztók új generációinak viselkedésének köszönhető, akik egyre több időt töltenek online – így itt vásárolnak, mondja. "Vannak olyan vállalkozások, amelyek közvetlenül online születnek, és egyre több tapasztalt vállalkozás tesztel először online."

A finanszírozáson túl a BT Mic folyamatosan számos kezdeményezést indít a kisvállalkozások támogatására.

Ezek közül Cristina Şindile megemlíti a " Vásárlás egy kisvállalkozástól" kampányt , amelyet 2020 őszén szerveztek, vagy a Stup, a legújabb kezdeményezés, amelyet egyablakos ügyintézésként hoztak létre a bukaresti vállalkozók számára az út elején, ahol a tevékenységükhöz szükséges üzleti megoldásokhoz férhetnek hozzá.

A BT Mic tehát a következő időszakban is a kisvállalkozások finanszírozója marad. Szükség van finanszírozásra, érvel a BT Mic ügyvezető igazgatója, és ez továbbra is létezni fog, mivel a vállalkozói környezet, és nem csak inflációs időszakon megy keresztül.

Nincs más tervünk a jövőre nézve. Ugyanezt az utat kívánjuk folytatni a hitelezési tevékenység fejlesztésével és más vállalkozói támogatási kezdeményezések fejlesztésével is. A kisvállalkozásoknak szükségük van erre, és mi rohadtul szeretjük. Erről szól a BT Mic , zárta cristina Şindile.

Több mint 740 000 mikrovállalkozás nyújtotta be pénzügyi kimutatását tavaly a Pénzügyminisztériumhoz. Teljes forgalmuk meghaladta a 252 milliárdot. Lej 2021-ben, körülbelül 32 milliárd lejjel. lejebb jobban, mint az előző évben, a nyilvános adatok azt mutatják. A mikrovállalkozások összesen több mint 65 milliárd nettó nyereséget termeltek. Lej az előző évben, 12 milliárd lejjel. lej 2020-ban, és az ezekben a vállalkozásokban dolgozó alkalmazottak átlagos száma meghaladta a 900 000-et.

Hogyan látja a BT Mic üzletága az Európai Beruházási Alappal való új partnerséget, és milyen típusú vállalatok köthetnek aláírást, hogy részesüljenek az e megállapodás által garantált hitelekből?

Több éve dolgozunk együtt az Európai Beruházási Alappal. Ebben az évben éppen most véglegesítettünk egy újabb garanciaszerződést, amelyen keresztül több mint 8 000 vállalkozó jutott finanszírozáshoz tőlünk, akik részesültek ebből a garanciából. Most új szerződést kötünk, amely hasonló számú ügyfél számára nyitja meg a finanszírozáshoz való hozzáférést, a becsült finanszírozási volumen 500 millió lesz. Lej. Szintén az Európai Beruházási Alappal együtt folyamatban van egy másik garanciaprogram, amely kizárólag az oktatási intézmények – a magánterületen működő iskolák és óvodák – finanszírozására irányul. Eddig több mint 200 iskolát és óvodát értünk el ezzel a termékkel.

Ötéves tevékenysége során a BT Mic több mint 21 000 vállalkozót finanszírozott több mint 1,6 milliárddal. lei, és ebben az évben, mondja Cristina Şindile, a BT Mic vezérigazgatója, az elvárás az, hogy a finanszírozásban részesülő ügyfelek száma elérje a 6,500-at.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.