0%

Ömer Tetik: "Románia érdekes befektetési helyszínné válhat"

március 01. 2023 Olvasási idő 9:00 perc

A 23 for 2023, a Forbes Románia szerkesztőségi projektje egy cikksorozat, amelyben 23 vezető elemzi a folyó év gazdasági kontextusát.

BT Voice: Ömer Tetik, vezérigazgató, Banca Transilvania. Az alábbiakban a Forbes Románia magazinnak adott interjú.


...


Ömer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója első évtizedében a csúcsra vezette a Banca Transilvania bankot, és most, az utóbbi idők legnehezebb gazdasági helyzetében kell megtalálnia a legjobb stratégiát a következő időszakra.

A legbefolyásosabb banki vezetővel folytatott megbeszélésre a Stupban került sor, a Banca Transilvania 3 millió eurós projektjében, amely a vállalkozói vállalkozások támogatását szolgálja, és a főváros dél-középső részén, a város legnagyobb zöldterületének számító Tineretului park mellett található. És mint egy méhkasban, úgy nyüzsögtek a több százan a két szinten elhelyezkedő 2500 négyzetméteren.

Egyik héten mindenki a jóról beszél, aztán jönnek a "rossz hírek", és az emberek megváltoztatják a nézőpontjukat. Ezért mondom, hogy úgy kell haladnunk, mint a pingvineknek, apró, de biztos lépésekkel- mondja Ömer Tetik, aki éppen egy rendezvényről jött, de nem a Stup közösségben regisztrált kisvállalkozók számára szervezett tucatnyi ilyen projekt egyikéről, hanem maguknak a BT-csapatoknak szólóról.

23-as dosszié 2023-ra. Merre tart az üzleti élet és a társadalom Romániában?

Találkozónk egybeesett a bank informatikai rendszereinek éves nagyszabású tesztjével, amely kiválóan sikerült. "Alapvetően azt teszteled, hogy le tudod-e állítani az összes rendszert, és át tudsz-e térni a B tervre. Eddig minden rendben, a rendszer működik. Egy ilyen gyakorlatra azért van szükség, mert nem lehet folytonossági terved, ha a rendszereid nem működnek, ráadásul jön az infláció, kitör a háború és így tovább... Mi vagyunk az a generáció, amelyik megélte vagy szüleinktől hallott a nehézségekről, de a mi gyerekeink vagy a kollégáim fele egész életében csak növekedést, csak javulást látott" - mondja Ömer Tetik, aki felidézi törökországi tinédzserkorát, amikor drasztikus korlátozások voltak az áram vagy a televízió elérhetőségét illetően, ami nagyon ismerős emlék a 40 év feletti románok számára.

A probléma az, hogy az európai politikusok ugyanígy vannak ezzel. Úgy értem, ők sem éltek át ilyen időket (...) Korábban Virgil Stănescuval (volt teljesítménysportoló, az egyik legjobb román kosárlabdázónak tartják - a szerk.) beszélgettem, és azt mondta, hogy a nehéz helyzeteknek a sportoló edzésének részét kell képezniük, mert minden helyzetre kész játéktervvel kell rendelkeznie. Szerintem ugyanez kell, hogy igaz legyen az üzleti életben, a politikában és általában az életben is" - teszi hozzá a közel tíz éve a Banca Transilvania vezetését ellátó férfi.

Ömer Tetiket Horia Ciorcilă, a BT igazgatótanácsának elnöke és a Banca Transilvania egyik alapítója akkor vette fel, amikor a pénzintézet a harmadik helyen állt a helyi piacon, mintegy 30 milliárd lejes vagyonnal és közel 3 milliárd lejes piaci értékkel. Tökéletes tandemben dolgoztak és dolgoznak ma is. A Banca Transilvania gyorsan növekedett, organikusan és nagyszabású felvásárlások révén, és a helyi bankpiac vezetőjévé vált, a legfrissebb jelentések szerint több mint 140 milliárd lejes eszközállománnyal, és e sorok írásakor több mint 14 milliárd lejes piaci értékkel.

Emellett a Banca Transilvania Románia (mint állam) egyik fő finanszírozója, és 40 milliárd lej értékű állampapír-portfóliót tart, amelynek értéke az utóbbi időben gyorsan leértékelődött, mivel az állampapírok hozamai is gyorsan emelkedtek a robbanásszerű infláció közepette.

A bankok most 8% feletti kamatot fizetnek a betétekre, míg a több éve vásárolt állampapírok után 2-3%-ot kapnak. Ez egyszerre reálköltség és alternatív költség - olyan költség, amely mind a bankok mérlegére, mind a reálgazdaságra hatással van, mivel sok milliárdot vonnak ki a bankok valós finanszírozási lehetőségeiből, amelyek a vállalatok és a gazdaság finanszírozására mehettek volna.

Mind a BT, mind pedig általában az összes bank nagymértékben ki van téve az államnak - ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy az állam gondosan ügyeljen a közpénzek elköltésére. Figyelemmel kísérjük a kiadások hatékonyságát és hatását.

Az idei év a bankár pályafutásának egyik legfontosabb éve lehet, már csak azért is, mert ez a legfontosabb kötvénykibocsátás, amelyet egy román vállalat valaha bejelentett.

Tavaly bejelentettük, hogy a piacon fennálló tőkekövetelményekkel összefüggésben kötvénykibocsátásra készülünk. Pontosan azért tesszük ezt, mert erőt akarunk szerezni a gazdaság és a románok finanszírozásához, és ehhez erős és diverzifikált tőkebázisra van szükségünk. De jó tőkeellátottsággal is rendelkezünk, ezért nyugodtan dönthetünk arról, hogy mikor lépünk ki a piacra, és akkor lépünk ki, amikor a hozam és a finanszírozási feltételek a legmegfelelőbbek számunkra.

Tavaly ősszel a Banca Transilvania részvényesei jóváhagyták a legfeljebb 1 milliárd euró értékű kötvények kibocsátásának általános keretét, különálló kibocsátások révén, legfeljebb tízéves futamidő alatt, amelyek a MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities) követelményeinek teljesítését, valamint a gazdaság és a lakosság finanszírozását támogatják. A gyakorlatban az európai szabványok megkövetelik a bankoktól, hogy a bankbetétbiztosítási alap által garantált MREL-képes források optimális szintjét - az ügyfélbetéteket nem számítva - mindenkor biztosítsák. Az eszközök nem lesznek garantáltak és nem lesznek átválthatók a befektetők kezdeményezésére.

Ez egyszerre előny és hátrány. Ez az első tranzakció számunkra, és az első ilyen méretű tranzakció Romániában. Külföldön is jegyezni fogják. Nagy az érdeklődés, befektetési bankok és alapok hívogatnak minket, és részt akarnak venni a tranzakcióban. Ez rendben is van, de másrészt, mivel ez az első, ez egy folyamat lesz, amely még sok kérdéssel, piacfelméréssel és roadshow-val jár- mondta Ömer Tetik, anélkül, hogy további részleteket mondott volna.

Története során a Banca Transilvania többek között nemzetközi intézmények, például az EBRD közvetlen kihelyezéseinek bevonásával vagy a nyereség tőkésítésével tőkésítette magát. Csak az elmúlt évtizedben a Banca Transilvania több mint 5 milliárd RON nyereséget tőkésített, hogy fenntartsa a gyorsuló növekedést, amely a bankpiac vezetőjévé tette. Ez azt jelenti, hogy a BT újrabefektette nyereségét, éppen Románia fejlődésének támogatása érdekében.

De mi a legnagyobb kockázat, amely hatással lehet a gazdaságra, és ezzel együtt a Banca Transilvania fejlődésére?

Lehet, hogy a befektetési bankok nagyfőnökei vagy a közgazdászok nincsenek hozzászokva az ilyen magas inflációhoz, de láttunk már ilyet korábban is. Számunkra most az a legnagyobb aggodalom, hogy a kormány hogyan fog viselkedni. De nem feltétlenül az infrastrukturális beruházásokra gondolok. Arra is gondolok, hogy - országként - elég magas kiadásaink vannak, és arra kell gondolnunk, hogy ezeknek a kiadásoknak hatékonyaknak kell lenniük, és jelentős százalékuknak beruházásokra kell menniük- teszi hozzá Ömer Tetik, aki kérdéseket vet fel az adósságszint fenntarthatóságával kapcsolatban, ha azt nem megfelelően használják fel.

Másodszor, a bankár felhívja a figyelmet arra, hogy a főbb gazdasági szereplők - a bankoktól és az ANAF-tól a nagyvállalatokig - hogyan fognak bánni az adósságokkal és a követelésekkel.

Ha bármelyik szereplő elkezdi gyorsítottan visszakérni a pénzét, vagy későn adja ki a pénzt, akkor ugyanabba a spirálba kerülünk, mint 2009-ben. Ez növelni fogja a fizetésképtelenséget, az emberek elkezdenek nem fizetni. Ha neked és nekem van hitelünk, de nehezen fizetünk, és én azt mondom, hogy nehezen fizetek, akkor valószínűleg te is nehezen fogsz fizetni. De ha azt mondom, hogy nem akarok fizetni, akkor van egy érv a nemfizetés mellett- mondja a bankár, aki a kockázatok között a romániai demográfiai helyzetet és az inflációt is megemlíti.

Mi Romániában bizonyos mértékig hozzászoktunk az inflációhoz. Úgy gondolom azonban, hogy jobb egy kis stabilitás, mint feltétlenül egy nagyon alacsony infláció, ami elriasztja a befektetéseket és a tranzakciókat - jobb, ha 10%-os az infláció, és minden évben tudsz alkalmazkodni, középtávú terveket készíteni, de tudod, hogy 10%, mintha ez a 2%-3%-ról rövid távon 16%-ra emelkedne, majd 10%-ra csökkenne- zárja a Banca Transilvania vezetője, aki reálisan úgy véli, hogy a határ menti problémák egyben lehetőséget is jelenthetnek Románia számára. Románia rendelkezik energiaforrásokkal, mezőgazdasággal, stb. és érdekes befektetési helyszínné válhat, de Ukrajna újjáépítésének csomópontjává is.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.