Banca Transilvania: 2022-es pénzügyi eredmények

február 24. 2023 Olvasási idő 5:00 perc

A Banca Transilvania növelte finanszírozását 2022-ben

Előzetes pénzügyi eredmények 2022. december 31-én


 • A BT 19,8 milliárd lejjel finanszírozott vállalatokat és 8,2 milliárd lejjel magánszemélyeket.
 • A bank tavaly több mint 260 000 kölcsönt nyújtott, és több mint 1,14 millió hitelállományt ért el.
 • A BT volt a legnagyobb partner a 2022-ben indított kormányzati programokban, a finanszírozott összérték meghaladta a 3,3 milliárd lejt.
 • Az aktív ügyfelek száma tovább nőtt: több mint 3,9 millió ügyfél dolgozik a BT-vel, ebből 3,5 millió magánszemély és 400 000 vállalkozás.
 • 2022-ben a BT által az államnak fizetett társasági adó az állam által a romániai vállalatoktól beszedett összes társasági adó több mint 1%-át teszi ki.
 • A Banca Transilvania által 2022-ben fizetett összes adó és illeték meghaladja az 1,1 milliárd lejt.

Ez egy nagyon bonyolult év volt, amelyet az ukrajnai háború és az infláció és az energiaválság okozta többszörös gazdasági bizonytalanság jellemzett. E nehéz körülmények ellenére Románia gazdasága jól átvészelte ezt az időszakot. A magunk részéről továbbra is a legnagyobb adományozó voltunk Romániában, és a 2022-ben indított kormányzati programok legnagyobb partnerei. Emellett folytattuk a technológiai, digitalizációs és infrastrukturális beruházásokat, és megerősítettük a bank és a BT Csoport pozícióját a helyi piacon. A pénzügyi eredmények megerősítik várakozásainkat, és megalapozzák a jövőre vonatkozó ambiciózus terveinket. Figyelemmel és aggodalommal tekintünk a geopolitikai és makrogazdasági eseményekre, ugyanakkor nyitottak vagyunk a lehetséges lehetőségekre- mondta Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania igazgatótanácsának elnöke.

A BT Financial Group vagyona a tavalyi év végén elérte a 140,5 milliárd lejt. A hitelek 68 milliárd lejre, a betétek pedig 119,7 milliárd lejre nőttek, amelyből 79,9 milliárd lej az egyéni ügyfeleké, 39,85 milliárd lej pedig a vállalati ügyfeleké volt. A BT Financial Group konszolidált nettó nyeresége 2.488,4 millió lej, ebből a banké 2.178 millió lej. A bank működési nyeresége 2.698,7 millió lejre nőtt. A bank működési hatékonysága, amelyet a költség/bevétel arány tükröz, a jó költséggazdálkodásnak és a folyamatok digitalizálása révén elért hatékonyságnövelésnek köszönhetően továbbra is kényelmes 49,7%-os szinten maradt.


A bank vezetősége javaslatot tesz az igazgatótanácsnak a 2022-es év nyereségének felosztására a bank tőkésítésére több mint 900 millió lej értékben, a fennmaradó részt pedig az eredménytartalékból a tartalékokba helyezi. A javaslat összhangban van az Országos Makroprudenciális Felügyeleti Bizottság és a Román Nemzeti Bank prudenciális ajánlásával, tekintettel a változékony nemzetközi kontextusra és a hazai kihívásokra. Így a 2022. évi nyereséget a román gazdaság hitelezésének és fejlődésének támogatására fordítják az elkövetkező időszakban.


A BT következetesen finanszírozta az embereket és a vállalkozásokat

 • A BT segítségével több mint 12 000 romániai lakást vásárolt, a megítélt összeg több mint 3,6 milliárd lej. A jelzáloghitelek/jelzáloghitelek egyenlege 17 milliárd lej.
 • Tavaly több mint 100 000 fogyasztói hitelt nyújtottak mintegy 3,8 milliárd lej értékben. Ezeknek a hiteleknek az egyenlege elérte a 9,6 milliárd lejt.
 • A bank több mint 16.000 új hitelt nyújtott 4,5 milliárd lej értékben mintegy 16.300 kkv&mikro ügyfélnek.
 • A kkv-hitelállomány elérte a 22,5 milliárd lejt.
 • A bank által kihelyezett új hitelek száma 2022-ben közel 10%-kal nőtt 2021-hez képest, a legnagyobb mértékben a nagyvállalati szegmensben, ahol a finanszírozások száma 48%-kal emelkedett.
 • A hitelállomány több mint 21%-kal nőtt, amelyből jelentős, több mint 30%-os növekedést a vállalati hitelek egyenlege jelent. A növekedés több mint felét a forgóeszközhitelek tették ki. A lakossági hitelezést tekintve a hitelek volumene +8%.


Egyéb pénzügyi információk

A nemteljesítő kitettségek aránya 2022. december 31-én 2,44%, a nemteljesítő kitettségek teljes céltartalékfedezettsége pedig 195%. A BT fizetőképessége a nyereséggel együtt 21,62%, a 2022. évi nyereség nélkül pedig 19,26%.


Banca Transilvania Financial Group, lépések a konszolidáció felé

 • Vezető szerep a vagyonkezelésben: BT Asset Management a legnagyobb befektetési alapkezelővé vált Romániában.
 • Az első lépések Románia első 100%-ban digitális bankjának felépítése felé a 2021-ben felvásárolt, a BT csoporthoz tartozó Idea::Bank körül.
 • Stratégiai lépés az autópiacon: Az elmúlt év során az integráció a Țiriac Leasing és Ötlet::Lízing a BT-csoporton belül. A BT Leasing és a Țiriac Leasing 2023 januárjában egyetlen vállalattá, BT Leasing néven vált.


Tavaly kezdte meg megbízatását a BT 2022-2026 igazgatótanácsa, amelynek vezetése alatt a Banca Transilvania Financial Group vezető szerepet kíván betölteni minden üzleti szegmensben, a szerves növekedés, az új akvizíciók, a további digitalizáció és a vállalatok közötti szinergiák növelése terén.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre

És megtudja a híreket először a Newsroom &BT Blogon.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg előfizetését az e-mailben található linkre kattintva.