A Banca Transilvania megvásárolta az OTP Bank Romániát az OTP Csoporttól

július 30. 2024 Olvasási idő 4:00 perc

A Banca Transilvania (BT) ma megvásárolta az OTP Bank Romániát, valamint az OTP Csoport többi romániai leányvállalatát. A tranzakciót a közelmúltban hagyta jóvá a román versenytanács és a Román Nemzeti Bank.

Az egyik leányvállalat, az OTP Asset Management felvásárlása a hatósági jóváhagyási szakaszban van. Az első lépés 2024 februárjában történt, amikor a BT és az OTP Csoport bejelentette azakvizíciós megállapodás aláírását. A Banca Transilvania által megvásárolt többi leányvállalat az OTP Leasing Románia, az OTP Asset Management Románia, az OTP Factoring Románia, az OTP Consulting Románia, az OTP Advisors Románia és az OTP Bankalapítvány Románia.

Most, hogy a tranzakció lezárult, a Banca Transilvania megkezdi az OTP Bank Romania és a többi leányvállalat integrációját. Ami az OTP Asset Managementet illeti, a tranzakció lezárására egy későbbi időpontban, a hatóságok jóváhagyását követően kerül sor, majd ezt követi a BT Csoportba való integráció.

"A Banca Transilvania mind a szerves növekedés, mind a felvásárlások terén nagyon sikeresnek mondható. A felvásárolt vállalatok integrációja segített abban, hogy egyedülálló képességeket építsünk ki, romániai piacvezetővé váljunk, és feltérképezzük a Banca Transilvania Csoport stratégiáját, hogy minden szegmensben vezető szerepet töltsön be. A mai lépés ebbe az irányba megerősíti elkötelezettségünket a román gazdaság támogatásamellett. Köszönjük az OTP Csoportnak a bizalmat, és köszönjük az OTP Bank Románia csapatának, amit 20 év alatt elértek.
A
BT készen áll a gyors és zökkenőmentes integrációra, és biztos vagyok benne, hogy a Banca Transilvania Csoportba való integrációt nagyon jól fogjuk végrehajtani, ügyfeleink, alkalmazottaink és a piac érdekében." Horia Ciorcilă, az igazgatótanács elnöke, Banca Transilvania

"Az OTP Csoport fő stratégiai célja, hogy organikus növekedés és akvizíciók révén növelje piaci részesedését Közép- és Kelet-Európában - és újabban Közép-Ázsiában -. Romániában húsz éven keresztül ezt a stratégiát követtük, de nem sikerült elérni a kívánt piaci részesedést, ezért a menedzsment döntése az volt, hogy eladjuk ezeket a leányvállalatokat. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy csoportunk olyan piacokat célozzon meg, ahol a jövőben sokkal nagyobb jelenléttel rendelkezhet. Meggyőződésem, hogy a Banca Transilvania, mint romániai piacvezető és az OTP Bank Románia új tulajdonosa, számos lehetőséget kínál majd az ügyfeleknek és a munkavállalóknak.
Köszönöm az OTP Bank Románia vezetőségének és csapatának a húsz év alatt tanúsított elkötelezettségét és magas színvonalú munkáját, amely alatt az OTP Bank Románia stabil szereplője volt a piacnak, figyelemre méltó hozzájárulásokkal és magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokkal Romániában.
" Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató, OTP Bank

Az integráció irányítása Az integrációtLuminița Runcan fogja koordinálni, mint az OTP Bank Románia ügyvezető igazgatója - miután az NBR jóváhagyta az új pozíciót. Luminița Runcan több mint 30 éves banki tapasztalattal rendelkezik, ez idő alatt számos vezetői pozíciót töltött be a Banca Transilvania Banknál, többek között a Treasury vezérigazgató-helyettes és a kockázatkezelési vezérigazgató-helyettes pozícióját.

A felső vezetés további tagjai Luca Rogojanu, az OTP Bank Románia ügyvezető igazgatóhelyettese, a hitelezési és kockázatkezelési részleg vezetője, valamint Constantin Mareș, az OTP Bank Románia ügyvezető igazgatóhelyettese, a digitális részleg vezetője.Mit jelent az integrációs időszak az OTP Bank Románia és a többi leányvállalat ügyfelei számára A Banca Transilvania Csoporton belüli integrációs időszak alatt és az egyesülésig az OTP Bank Románia és a Banca Transilvania, illetve a többi leányvállalat önállóan működik. Az átmeneti időszak az ügyfelek számára nem hoz azonnali változásokat, így a szolgáltatások, termékek, tanácsadás és működés tekintetében továbbra is az OTP Bank Románia és a többi leányvállalat csapataihoz kell fordulni.

Ahogy az integráció újabb szakaszai befejeződnek, az ügyfeleket tájékoztatni fogjuk az integrációval járó újdonságokról. A Banca Transilvania folytatni fogja az OTP Csoport által a Bethlen Gábor Alapítvány felé kezdeményezett kötelezettségvállalásokat, így például az OTP Bank Románia ügyfeleinek nyújtott kétnyelvű szolgáltatásokat, amennyiben szükséges.

A Banca Transilvania és az OTP Csoport partnerei A tranzakció sikeréért a Banca Transilvania a Filip & Company, a Barclays Bank Ireland PLC és a PwC Romania, az OTP Csoport pedig a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Romania és UK, a Deloitte Advisory and Management Consulting Plc. partnereivel működött együtt.