Aláírták a BCR Chisinauban lévő BCR-részvények Victoriabanknak történő eladásáról szóló megállapodást

március 30. 2023 Olvasási idő 4:00 perc

A Banca Comercială Română S.A. és a Banca Comercială Victoriabank S.A., a Moldovai Köztársaság egyik legnagyobb bankja megállapodást kötött a Banca Comercială Română által a BCR Chișinău S.A. leányvállalatban birtokolt részvények teljes eladásáról. A Victoriabank a Moldovai Köztársaság harmadik legnagyobb bankja az eszközök alapján, közel 300 000 aktív ügyféllel és 70 fiókkal az egész országban.

A tranzakció lezárására várhatóan az év második felében kerül sor, és számos előfeltételnek kell teljesülnie, többek között a Moldovai Nemzeti Bank, a Román Nemzeti Bank, az Európai Központi Bank, a Moldovai Köztársaság Versenytanácsa és a Moldovai Köztársaság Nemzeti Pénzpiaci Bizottsága jóváhagyásának. A jóváhagyások megszerzéséig a BCR Chisinau és a Victoriabank egymástól függetlenül fog működni, majd a BCR Chisinau integrálódik a Victoriabankba.

A BCR Chisinau több mint 13 000 aktív ügyféllel, 110 alkalmazottal és négy egységgel rendelkezik, kettő Chisinauban, egy-egy pedig Cahulban és Baltiben.

A BCR Chisinau szilárd és jól teljesítő bank, a jó kormányzás mintaképe, minőségi szolgáltatásokkal és termékekkel, amelyek hozzáadott értéket jelentenek az ügyfelek számára. Mindez egy rendkívüli emberekből álló csapat erőfeszítéseinek és elkötelezettségének köszönhető. Hálás vagyok a BCR Chisinau munkatársainak a szenvedélyes és odaadó munkájukért, valamint az ügyfelek számára az évek során nyújtott támogatásért. A BCR számára ez a döntés része annak a stratégiánknak, hogy kizárólag a romániai üzletfejlesztésre összpontosítsunk, míg minden érdekelt fél - kollégák, ügyfelek és partnerek - számára a BCR Chisinau Victoriabank általi átvétele a partnerségek és üzleti szinergiák új ökoszisztémájának megnyitását jelenti.Az előttünk álló közvetlen időszakban partnereinkkel együtt elsődleges feladatunk, hogy zökkenőmentes átmenetet biztosítsunk az ügyfelek és kollégák számára- mondta Sergiu Manea, a Banca Comercială Română vezérigazgatója és a BCR Chisinau felügyelőbizottságának elnöke.

A BCR Chisinau több mint 13 000 aktív ügyféllel rendelkezik, és a Victoriabank általi átvétel alapja az ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatások konszolidálása és hozzáférhetősége, a nagyobb területi lefedettség révén. Olyan integrációs folyamatot követünk, amelyet úgy alakítottunk ki, hogy a lehető legegyszerűbb és legkönnyebb legyen, és prioritásunk, hogy állandó támogatást és segítséget nyújtsunk kollégáinknak és ügyfeleinknek az átadás végrehajtása során- mondta Juan Luis Martin Ortigosa, a BCR Chisinau ügyvezető elnöke.

A Victoriabank az elmúlt 5 évben átfogó átalakítási folyamaton ment keresztül vállalatirányítási és üzleti modellje tekintetében. Szilárd alapot hoztak létre, amely átlátható vállalati értékekre épül, és a Banca Transilvania, Románia legnagyobb bankjának és egyik legnagyobb részvényesének tapasztalataira épül. Ezen a szilárd alapon a Victoriabank úttörővé vált Moldovában a digitális területen, és a Romániával és az Európai Unióval való szinergiák növelésével növekedett, számos innovatív megoldást kínálva az ügyfeleknek és a munkavállalóknak, amelyek egyre közelebb hozzák őket az uniós vállalatok tapasztalataihoz - mondta Bogdan Pleșuvescu, a Victoriabank 2018-2022-es vezérigazgatója.

Ez az akvizíció megerősíti a Victoriabank küldetését, hogy megerősítse pozícióját a bankpiacon, és elkötelezettségét, hogy Moldova gazdaságának támogatója legyen. A Victoriabank és a BCR Chisinau hasonló üzleti modellel rendelkezik, termékei és szolgáltatásai mind az egyéni, mind a vállalati ügyfeleknek szólnak. Nagyra értékeljük a BCR Chisinau eddigi eredményeit és ügyfeleinek nagyfokú hűségét- mondta Levon Khanikyan, a Victoriabank vezérigazgatója.

A tranzakció és a részvényvásárlási megállapodás strukturálásában, tárgyalásában és végrehajtásában részt vevő jogi tanácsadók a következők:

• Schoenherr și Asociații SCA, a Schoenherr Moldovával együtt, a Banca Comerciale Române S.A. jogi tanácsadójaként.
  • Filip & Company, valamint a Moldovai Köztársaságbeli Vernon, David and Associates, a Victoriabank S.A. jogi tanácsadójaként eljárva.