A Victoriabank felvásárolta a BCR Chisinau-t

január 16. 2024 Olvasási idő 3:00 perc

Első a Moldovai Köztársaság bankrendszerében

A Victoriabank a mai napon megvásárolta a BCR Chisinau bankot, és ezzel először fordul elő a moldovai piacon, hogy egy helyi bank egy másik moldovai bankot vásárol meg. A Banca Comercială Română által a BCR Chisinauban birtokolt részvények eladásáról szóló megállapodást 2023. március végén jelentették be, és időközben a hatóságoktól minden jóváhagyást megkaptak a tranzakcióra.

A felvásárlás megerősíti a Victoriabank küldetését, hogy megerősítse pozícióját a bankpiacon, a moldovai gazdaság támogatója legyen, és hozzájáruljon a Romániával és az Európai Unióval való szinergiák növeléséhez.

A Victoriabank össze kíván olvadni a BCR Chisinauval. A BCR Chisinau integrációja a Victoriabankba hat hónap alatt fog lezajlani, és a tervek szerint a lehető legegyszerűbb lesz a BCR Chisinau ügyfelei számára, akiknek az integráció alatt továbbra is a BCR Chisinau csapatával kell kapcsolatba lépniük.

Az integráció mindkét bank közreműködésével és a Banca Transilvania Financial Group romániai bankfelvásárlások és integrációk terén szerzett tapasztalataira alapozva fog megvalósulni. A BT Group rendelkezik a legtöbb tapasztalattal Romániában a gyors bankfelvásárlások és integrációk terén, mivel eddig az Idea::Bankot (2021), a Bancpostot (2018) és a Volksbank Romániát (2015) vásárolta meg.

Ez az akvizíció nagy lépés a Victoriabank történetében, és biztos vagyok benne, hogy ez segíteni fog abban, hogy versenyképesebbek legyünk. Köszönöm a Banca Commerciale Române-nak a bizalmat és a tanácsadóknak, akik hozzájárultak a tranzakció sikeréhez. Elkötelezettek vagyunk a BCR Chisinau ügyfeleinek zökkenőmentes átmenet biztosítása mellett, és biztosítjuk őket arról, hogy rendelkezünk a szakértelemmel és az erőforrásokkal, hogy innovatív termékeink és szolgáltatásaink révén új lehetőségeket kínáljunk számukra - mondta Levon Khanikyan, a Victoriabank elnöke.

A Moldovai Köztársaságban való jelenlétünk során a bizalom kötelékét teremtettük meg a BCR Chisinau munkatársai és ügyfelei között, amiért mindenkinek hálás vagyok. Együtt egy magas teljesítményű bankot, a jó kormányzás modelljét alakítottuk ki, amely minőségi szolgáltatásokkal és termékekkel tűnt ki. Valójában a BCR Chisinau csapata mindig is a hozzáadott értéket és a valódi hatást helyezte előtérbe az ügyfelek életében. És ezt a kapcsolatot tovább erősíti a Victoriabankkal való integráció, amely új lehetőségeket és kereskedelmi szinergiákat nyit meg. Köszönjük az akvizíciós és egyesülési folyamatban részt vevőknek a kivételes együttműködést a Moldovai Köztársaság és Románia banki jogszabályai által megkövetelt valamennyi lépés során. Továbbá tisztelettel és nagy köszönettel tartozunk mindazoknak, akik az évek során részesei voltak a BCR Chisinau történetének - mondja Sergiu Manea, a Banca Comercială Română vezérigazgatója és a BCR Chisinau felügyelőbizottságának elnöke.

A BCR Chișinău több mint 13 000 ügyféllel, mintegy 100 alkalmazottal és 4 irodával rendelkezik.

A tranzakció sikeréhez hozzájáruló jogi tanácsadók: Schoenherr and Associates SCA, Schoenherr Moldova (a BCR Románia nevében) és Filip & Company, Vernon | David and Associates a Moldovai Köztársaságból (a Victoriabank nevében).