A Banca Transilvania a Victoriabank részvényese lett. BT és EBRD, stratégiai partnerség a Moldovai Köztársaság vállalkozóinak és gazdaságának támogatására

2018 . január 16. Olvasási idő 3:00 perc

A Banca Transilvania a Moldovai Köztársaság harmadik legnagyobb bankjának, a Victoriabanknak lett a részvényese, több mint 66%-os részesedéssel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal együtt. A BT és az EBRD a Victoriabank többségi részvényesei és stratégiai partnerei a vállalkozók és a Moldovai Köztársaság gazdaságának támogatására.

Ez az első alkalom az elmúlt 10 évben, amikor egy Moldovai Köztársaságon kívüli bank fektet be ezen a piacon, a BT így megnyitja az utat a szomszédos országban történő befektetések előtt.

A Banca Transilvania 2017 novemberében jelentette be a Moldovai Köztársaságban történő befektetésre vonatkozó tervét, és időközben megkapta a román és a Moldovai Köztársaság felügyeleti hatóságainak - a Román Nemzeti Banknak, a Moldovai Nemzeti Banknak és a Moldovai Köztársaság Versenytanácsának - jóváhagyását az akvizícióhoz.

A Transilvania Bank prioritásai a Victoriabank számára, mint részvényes az EBRD-vel együtt, a következők:

• a magánvállalkozások környezetének támogatása a Moldovai Köztársaságban, különös tekintettel a kkv- és mikroszektorra;
  • Termékek és szolgáltatások széles skálájának fejlesztése az egyének számára;
  • A Victoriabank szervezeti kultúrájának és vállalatirányításának összehangolása a Banca Transilvania Pénzügyi Csoport szervezeti kultúrájával és vállalatirányításával;

• Részvétel a vállalkozói szellemű emberek személyes és szakmai fejlődésében a Moldovai Köztársaságban a BT Club által szervezett találkozókon és tanfolyamokon keresztül, amelyeken keresztül tanulási és hálózatépítési lehetőségeket kínálnak;

A Victoriabank közel 30 éves tevékenységgel, 540 000 ügyféllel, 1 400 alkalmazottal és közel 100 irodával rendelkezik. A helyi bankpiacon a figyelemre méltó elsők főszereplője, mint például: az első kibocsátott kártya, az első ATM, az első POS és az első prémium kártyák. A Victoriabankot a kártyaaktivitása is megkülönbözteti: 285 000 kártyával több mint 17% -os piaci részesedéssel rendelkezik, és a kártyával a kereskedőknél a piac több mint 37% -át teszi ki. A bank nagyon magas fokú bizalmat élvez az ügyfelek részéről: a Moldovai Köztársaság teljes piacán a legmagasabb a betétek szintje az összes eszközhöz kapcsolódóan, 80%, és a hitel/betét arány a legalacsonyabb a piacon, 39%.

A Banca Transilvania, Románia második legnagyobb bankja 2,2 millió ügyféllel, több mint 7 000 emberrel és több mint 500 irodával rendelkezik. A BT az Enterprise People's Bank, több mint 250 ezer vállalati ügyféllel, és a 2017-ben Romániában újonnan alapított vállalatok egyharmada úgy döntött, hogy a Banca Transilvaniával dolgozik együtt. A BT a kártyapiac vezetője, 3 millió kibocsátott kártyával, amellyel naponta több mint 1 millió tranzakció történik. A Banca Transilvania 2017 januárjában és szeptemberében közel 140 000 új hitelt nyújtott magánszemélyeknek, kkv-knak és a vállalati területen működőknek, összesen több mint 9 milliárd lej értékben. Stratégiáját olyan erős nemzetközi részvényesek támogatják, mint az EBRD és az ifc – a Világbank.

A Banca Transilvania Financial Group 10 évvel ezelőtt óta van jelen a Moldovai Köztársaságban, amikor elindította a BT Leasing MD céget, amely piacvezető a lízingben nyújtott állóeszköz-finanszírozás értékét tekintve.

MULTIMÉDIÁS FÁJLOK

Fotó BT