0%

Bogdan Pleșuvescu, BT: Románia és vállalkozói számára most kedvező az idő a befektetésre.

szeptember 25. 2024. Olvasási idő 7:00 perc

A CursDeGuvernare.ro által szeptemberben szervezett "Románia őshonos tőkéje - érlelődik és regionális erővé válik" című konferencián a piacgazdaság 30 éve alatt az őshonos tőke fejlődött és három irányba - a befektetések diverzifikációjától a magas hozzáadott értéket megcélzó beruházáson át a nemzetközivé válásig - halad.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ez egy nagyon alkalmas pillanat arra, hogy felgyorsítsuk a tempót ebben a három irányban, tekintettel Európa újraiparosítására, a Moldovának és különösen Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló előrehaladott tárgyalásokra, valamint az EU keleti szárnyának megerősítésére, beleértve a gazdasági szárnyat is. Mindez jó lehetőség Románia őshonos tőkéje számára, hogy megmutassa a benne rejlő lehetőségeket.

A Banca Transilvania Csoportot Bogdan Pleșuvescu vezérigazgató-helyettes képviselte, aki a következő üzeneteket közvetítette a befektetési lehetőségekről, figyelembe véve a gazdasági, társadalmi és politikai környezetet, valamint a helyi tőke finanszírozásáról: 

  • Románia és vállalkozói számára most kedvező a pillanat a befektetésre, a terjeszkedési politika összehangolására a kialakulni látszó háromszög, a Románia - Moldova - Ukrajna háromszög felé.

  • Ez egy lehetőség a román politikusok számára is. A garanciaalap nagymértékben támogathatná azokat a beruházásokat, amelyeket a román vállalatok Ukrajna újjáépítésében, a moldovai beruházásoknak ebben a részében az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző programok keretében tudnának végrehajtani.

  • Megvan a know-how, megvan a tapasztalat, mások megtanítottak minket arra, hogy mit jelent az EU-hoz való előcsatlakozás, itt az ideje, hogy partnerségen keresztül megtanítsunk másokat olyan programokra, amelyek a külföldi beruházások kormányzati támogatásának előnyeit élvezhetik.

  • A nemzetköziesedés szempontjából a saját szemszögemből fogok beszélni, részt vettem a BT által végrehajtott határokon átnyúló akvizíciókban: a Victoriabank többségi részesedése a Moldovai Köztársaságban, ahol 2018-2023 között koordináltam a bankot; a BCR Chisinau a Victoriabankon keresztül, és a BT olaszországi terjeszkedése Rómában.

  • A mostani generációknak lehetőségük van arra, hogy ezt a know-how-t, amelyet a romániai külföldi befektetéseken keresztül, az összes képzési programon keresztül szereztünk, átalakítsák, hogy növeljék a romániai vállalatok vagy a román tőkével rendelkező vállalatok vezetését, hogy úgy koordinálják őket, hogy a romániai vállalatok külföldön is terjeszkedhessenek, ahogyan a lengyelországi, csehországi, magyarországi vállalatok is tették, ha körülnézünk.

  • Ami a lehetőségeket illeti, elhangzott, hogy Moldova nem tekinthető regionális terjeszkedésnek. Az alapoknál a dolgok másképp állnak. Moldova még mindig az EU-n kívüli ország, de a romániai vállalkozások számára sajátosságokat és lehetőségeket kínál. Fontos megérteni, hogy bár azt mondják, hogy a vonat nem gyakran érkezik meg az állomásra, Románia és vállalkozói számára most kedvező az idő a befektetésre, a terjeszkedési politika összehangolására e háromszög felé, amely kialakulni látszik: Románia - Moldovai Köztársaság - Ukrajna háromszög.

  • A nyelvi és kulturális közelség, valamint az a tény, hogy mi már túl vagyunk azon az időszakon, amelyen Moldova most keresztülmegy, sokat segítene a romániai befektetőknek, ha azon gondolkodnának, hogy kiterjesztenék üzleti tevékenységüket ezen a területen.

  • Miért mondom, hogy a viszontgaranciaalap jó eszköz lehet? Mert ha valaki külföldön fektet be, jó lenne, ha a saját országában és abban az országban is hozzáférhetne a finanszírozáshoz, ahol befektet, és a BT ezt a platformot mind Romániában, mind a Moldovai Köztársaságban biztosítja. Tudom, hogy a Moldovai Köztársaságban működő Román Befektetők Szövetségén és az önök partnerén, a Repatrioton keresztül nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a Moldovai Köztársaságban terjeszkedni kívánó romániai befektetőket egy asztalhoz ültessék.

  • Egy másik sajátosság: nagykövetségek, konzulátusok, látogatások, ahol Románia stratégiai érdekeltséggel rendelkezik. Fontos tudatosítani, hogy amikor hivatalos látogatást tesz egy külföldi országban, kötelező találkozni legalább egy, az adott országban jelen lévő román befektetővel. Számos külföldi személyiség látogatásának voltam tanúja a Moldovai Köztársaságban. Amikor valaki megérkezett Chisinauba, gondoskodott arról, hogy meglátogasson egy olyan beruházást, amelyet a saját országából származó befektetők Moldovában valósítottak meg. Ugyanezt kellene tenniük a román politikusoknak is, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak. Ez egy erős jelzést küld, amely megmutatja a külföldön végrehajtott beruházások fontosságát, miközben bővítésről beszélünk.

  • A helyi tőke vagy a romániai vállalkozók finanszírozása szempontjából a külföldi terjeszkedés ösztönzése érdekében három fontos dolog mindenhol érvényes: a know-how-hoz való hozzáférés, a finanszírozáshoz való hozzáférés, a gazdasági és adózási kiszámíthatóság.

  • A know-how-hoz való hozzáférés kritikus fontosságú, mert nem lehet csak úgy felébredni éjszaka, és azt mondani: OK, befektetni fogok. Kell egy stratégia, kell egy terv, kell egy termék, kell egy helyi bajnok. Előzményeket kell felmutatnia, és képesnek kell lennie bizonyos eljárásokra, irányításra, hogy ezeket a dolgokat meg tudja ismételni abban a környezetben, ahol külföldön akar befektetni.

  • A BT-nél az elmúlt néhány évben azt láttuk, hogy a vállalatok által leginkább keresett termékek a működőtőkével kapcsolatos termékek. Nagyszerű, hogy ez történik, de a vállalatoknak 3-5-10 éves stratégiai tervekben kell gondolkodniuk, és ezek a tervek beruházást igényelnek.

  • A tendenciáról beszéltem, a stratégiai gondolkodás és a beruházások szükségességéről a termelékenység és a versenyképesség növelése érdekében. Ha ezt nem tesszük meg, lemaradunk, és amikor eljön a konszolidáció, mi leszünk azok, akiket felvásárolnak, nem mi leszünk azok, akik felvásárolhatják a versenytársakat. Fontos, hogy hozzáférjünk a finanszírozási vonalakhoz, különösen a beruházási programok területén.

  • A start-upokat és a kkv-kat segítő kormányzati programok kivételesek, a BT koldulásának körülbelül egyharmada részesül ezeken a kormányzati programokon keresztül. Sokat segít a fiatal vállalkozóknak, de szükség van a befogadásra vonatkozó oktatási részre, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy egy kisvállalkozás skálázhatóvá váljon.

  • Az alternatív megoldásokhoz rendelkezésre állhatnak a crowdfunding, a magántőke, a kockázati tőke platformok. Itt van a probléma: Nincs termékünk, de nem azért, mert nem gyártunk Romániában, hanem vannak olyan cégek, amelyeknek sikerül terméket letenni az asztalra. A probléma az, hogy az üzleti angyal, kockázati tőke és crowdfunding piac úgy van felépítve, hogy a befektetési alapok csak az első körben engedhetik meg maguknak, vagy tudnak befektetni egy romániai cégbe. A 2. és 3. körben, amikor a tőkebevonás kérdése felmerül, a probléma már más jogrendszerekbe, Luxemburgba, Hollandiába, az Egyesült Királyságba vándorol, mert azok a jogrendszerek sokkal megengedőbbek, és könnyebb a finanszírozáshoz való hozzáférés. Léteznek termékek, ott van például a Bitdefender, de a világ működése miatt ki kell szervezniük a vállalatukat, pontosan azért, hogy hozzáférjenek ehhez a fajta finanszírozáshoz.

  • Továbbra is optimista vagyok, mert a jelenlegi gazdasági kilátások bátorítóak a vállalkozói szellemű vállalkozások számára, és elég szakértelmet szereztünk ahhoz, hogy készen álljunk a jövőre.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.