InvestEU: Mikrofinanszírozás Romániában, az Európai Beruházási Alap támogatásával, a BT Mic-en keresztül

2022. szeptember 27. Olvasási idő 4:00 perc

• Az első InvestEU-kötelezettségvállalás Romániában
  • Országszerte 7,500 mikrovállalkozás profitál majd ebből a programból
  • 8,4 millió EUR összegű garancia az új mikrofinanszírozási hitelek támogatására 100 millió EUR

A romániai vállalkozók és mezőgazdasági termelők mikrofinanszírozáshoz való hozzáférését az Európai Beruházási Alap és Románia legnagyobb mikrofinanszírozási intézménye, a BT Mic közötti új partnerség fogja támogatni. A bejelentés ma bukaresti volt.

Ez a kezdeményezés 7 500 romániai mikrovállalkozásra lesz hatással, és javítani fogja a finanszírozáshoz való hozzáférést.

A partnerség az első olyan beruházás Romániában, amelyet az InvestEU támogat, és amelyet az InvestEU hivatalos elindítása alkalmából jelentettek be az Európai Beruházási Bank Csoport romániai képviseletén.

Az Európai Beruházási Alap legutóbbi támogatását a romániai mikrovállalkozások finanszírozására Hubert Cottigni, az Európai Beruházási Alap igazgatója és Cristina Sindile, a BT Mic vezérigazgatója írta alá.

"A BT Mic tisztában van a romániai kisvállalkozásokkal rendelkező vállalkozók fejlesztési igényeivel. Az EBA-val való új együttműködés az elmúlt évek sikeres együttműködését követi, amely segítette a vállalatokat ezekben a nehéz időkben. Nagy örömünkre szolgál, hogy Romániában elsőként részesülhetünk partnerként az InvestEU támogatásából" – mondta Cristina Sindile, a BT Mic vezérigazgatója.

"Tekintettel arra, hogy a gazdasági nyomás növekszik, mindig a legkisebbek a leginkább érintettek és a leginkább támogatásra szorulnak. Ezért releváns és időszerű a mikrofinanszírozási tranzakció. Az EBA büszke arra, hogy ismét partnerségre léphet a BT Mic-mel, hogy az uniós forrásokat a mikrovállalkozók felé irányítsa, hogy azok folytathassák vállalkozásfejlesztési törekvéseiket" – mondta Hubert Cottigni, az Európai Beruházási Alap igazgatója.

Az Európai Beruházási Alap 8,4 millió eurót (42 millió lejt) biztosít a 500 millió lej (100 millió euró) értékű mikrofinanszírozási műveletek garantálására, amelyeket a BT Mic, Románia legnagyobb bankcsoportjának, a Banca Transilvania mikrofinanszírozási vállalatának működtet.

"Az Európai Beruházási Bank Csoport elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy a romániai vállalkozók bővíthessék üzleti lehetőségeiket és munkahelyeket teremthessenek. A BT Mickel, Románia fő mikrofinanszírozási partnerével folytatott legutóbbi, 8,4 millió euró értékű együttműködés, amelynek célja 100 millió EUR összegű hitel mozgósítása, tovább fogja erősíteni a kisvállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférését országszerte, és több ezer új mikrofinanszírozási hitelt fog támogatni. Ez az első romániai beruházás, amelyet az InvestEU támogat, azt mutatja be, hogy a program hogyan fogja felszabadítani az átalakító beruházásokat az elkövetkező években" – nyilatkozta Christian Kettel Thomsen, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

"A mikrofinanszírozás döntő szerepet játszhat a munkahelyteremtésben és a társadalmi befogadás előmozdításában. Az InvestEU szociális ága alá tartozó finanszírozásnak köszönhetően a mikro- és kistermelők, akiknek egyébként nehézséget okozna a hitelekhez való hozzáférés, képesek lesznek vállalkozást indítani vagy fejleszteni, és jobb jövőt nyitni maguknak és családjuknak" – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos.

A BT Mic-szel kötött új megállapodás nagyobb hozzáférést biztosít a finanszírozáshoz a kisvállalkozók számára, közvetlen hatással a közösségeik munkahelyteremtésére és gazdasági fejlődésére. Az Európai Beruházási Alap az elmúlt négy évben négy kezdeményezésen keresztül támogatta a mikrofinanszírozást a BT Mic-en keresztül. Az új együttműködés az első olyan kezdeményezés Romániában, amelyet az InvestEU támogat, és amelyet az InvestEU-nak az Európai Beruházási Bank Csoport romániai képviseletén történő hivatalos elindítása alkalmából jelentettek be.