Pénzügyi eredmények 2023. szeptember 30-án

november 10. 2023 Olvasási idő 4:00 perc

Banca Transilvania - erős növekedés az ügyfélkörben és a műveletekben

A BT-csoport konszolidációja és infrastrukturális beruházások

• Az év első kilenc hónapjában a Banca Transilvania ügyfélköre és működése jelentősen az ágazati átlag felett nőtt.
  • Üzletágának mérete és a műveletek volumene miatt a BT az ügyfelek számára a fizetések, tranzakciók és készpénztranzakciók vezető, alacsony költségű feldolgozója.
  • A július-szeptemberi időszak volt az idei év legjobb negyedéve a lakásfinanszírozás szempontjából: a jóváhagyások szintje 22%-os növekedést mutat 2023 első kilenc hónapjában 2022 azonos időszakához képest.
  • A magánszemélyeknek és vállalatoknak nyújtott hitelek összege 4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nettó hitelek és lízingkövetelések egyenlege pedig elérte a 72,6 milliárd lejt, ami a három évvel ezelőttihez képest mintegy 70%-os növekedést jelent.
  • A bank üzleti tevékenységének növekedése a feldolgozott tranzakciók számának alakulásában is tükröződik: az év első kilenc hónapjában 1,35 milliárd tranzakciót bonyolítottak le, ami 27,4%-os növekedést jelent 2022-hez képest. Ez a műveletek havi átlagos számának megduplázódását jelenti három év alatt.

Jó kilenc hónap volt a Banca Transilvania számára, amely során tovább növeltük a BT által feldolgozott tranzakciók volumenét, és ezzel megszilárdítottuk piacvezető szerepünket. Méretünk és méretgazdaságosságunk lehetővé teszi számunkra, hogy univerzális bankként, inkluzív megközelítéssel, a termékek és szolgáltatások teljes skáláját - online és készpénzes - kínáljuk alacsony árakon az ügyfelek számára. Több mint 4 millió ügyfélnek dolgozunk, a magánszemélyektől a kkv-kon át a vállalatokig. Büszkék vagyunk arra, hogy egy helyi szereplőnek sikerül hozzáadott értéket teremtenie a gazdasághoz és támogatnia a vállalkozások versenyképességét. A piaci volatilitás és bizonytalanság miatt továbbra is óvatosak maradunk, de optimisták vagyunk, hogy Románia meg tudja tartani a régióban elért átlagon felüli teljesítményét - Ӧmer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója.

Az első kilenc hónap pénzügyi eredményei:

• A Banca Transilvania Financial Group konszolidált nettó nyeresége 2.291,5 millió lej, amelyből a bank nettó nyeresége 1.859,5 millió lej. A leányvállalatok és részesedések 432 millió lejjel járultak hozzá a BT Csoport nyereségességéhez.
  • A Banca Transilvania pénzügyi csoport eszközei 157,6 milliárd lejre nőttek (+12,2% 2022. december 31-hez képest), a nettó hitel- és lízingkövetelések pedig 72,6 milliárd lejre (+6,75% 2022. december 31-hez képest).
  • A BT Csoport működési bevételei 5,6 milliárd lejre rúgtak (+27,12% év/év), ami tükrözi az üzleti volumen és a feldolgozott tranzakciók számának növekedését.
  • A Banca Transilvania ügyfélbetétei elérték a 126,6 milliárd RON-t (+8,66%). A magánszemélyek 82,7 milliárd RON, a jogi személyek pedig 43,9 milliárd RON megtakarítással rendelkeznek a BT-nél.

Hitelezés, tranzakciók és pénzügyi integráció:

• Az egyéni ügyfeleknek nyújtott finanszírozás konszolidált szinten elérte a 31,9 milliárd lejt. A nyújtott hitelek értéke 13%-kal nőtt az első kilenc hónapban 2022 azonos időszakához képest.
  • Több mint 15 700 kölcsönt nyújtottak a kkv-knak, több mint 4 milliárd lej értékben.
  • 16 milliárd lej volt a vállalatoknak nyújtott hitelek összege, a bruttó hitelek egyenlege konszolidált szinten elérte a 35,3 milliárd lejt.
  • A Banca Transilvania folytatta a vállalkozók támogatását a SME Invest programon keresztül: az év első kilenc hónapjában 2,5 milliárd lej értékben nyújtott finanszírozást.
  • A BT portfóliója elérte az 5,8 millió kártyát, amelyből több mint 3 millió a BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay és Garmin Pay alkalmazások digitális kártyáit tartalmazza.
  • Telefonos fizetések száma: +46% a harmadik negyedévben 2022 azonos időszakához képest.
  • A BT-kártyákkal végrehajtott tranzakciók száma: +23% az előző év azonos időszakához képest.
  • ≈ Az ügyfelek 90 %-a használja a BT legalább az egyik online banki alkalmazást.

Egyéb pénzügyi információk:

• A ROE a tavalyi év első kilenc hónapjához képest 25,79%-ra javult;
  • A céltartalékok egyenlege 7,01%-kal 4,3 milliárd lejre nőtt a 2022. év végi 4,02 milliárd lejes egyenleghez képest;
  • Kockázati költség: 0,25%;
  • A Bank működési hatékonysága a Bankbetét-biztosítási Alaphoz és a Szanálási Alaphoz való hozzájárulás évesített hatásával számolva: 45,79%;
  • BT fizetőképessége: 22,94%, beleértve a nyereséget is;
  • Nem teljesítő hitelek aránya az EBA mutatója szerint: 2,22%.

Készpénzes osztalék több mint 40 000 részvényesnek

A Banca Transilvania a részvényesek közgyűlésének ez év szeptemberi jóváhagyását követően e hónap elején 902,5 millió MDL készpénzosztalékot fizetett ki a 2022-es és 2021-es év eredménytartalékából.