0%

Bogdan Pleșuvescu: "Szeretnénk növelni a szinergiákat a BT-csoporton belül, és minden területen vezető szerepet vállalni"

január 24. 2024 Olvasási idő 7:00 perc

Bogdan Pleșuvescu, a Banca Transilvania jogi főigazgató-helyettese a Ziarul Financiarnak adott néhány exkluzív nyilatkozatot a BT-csoporthoz tartozó Victoriabank vezérigazgatójaként a Moldovai Köztársaságban betöltött mandátumáról (2018-2023). A múlt héten a Victoriabank bejelentette, hogy hivatalosan is lezárta a BCR Chisinau BCR-től történő felvásárlási tranzakciót.

A ZF teljes cikkét újra közöljük, A Moldovai Köztársaságban a Victoriabankot vezető 5 év alatt sikerült a bankot megfordítanom, az NPL arány 33%-ról 4%-ra csökkent, és a felhalmozott nettó nyereség megközelítette a 115 millió eurót.

Bogdan Pleșuvescu 5 évig volt a Victoriabank vezérigazgatója a Moldovai Köztársaságban, és most a Banca Transilvania leányvállalatainak (lízing, mikrofinanszírozás, befektetések, biztosítási brókertevékenység) a vezető pozíciójáért felel, amelyeket piaci szegmensükben vezető pozícióba kell juttatnia.

Bogdan Pleșuvescu számára, akit 2018-ban a Banca Transilvania küldött Chisinauba a bonyolult múltú és ingatag pénzügyi helyzetű, 33%-os nemteljesítő hitelekkel rendelkező Victoriabank átalakítására, a BCR Chisinau átvételére vonatkozó üzlet megkötése egy bonyolult megbízatás sikeres teljesítését jelenti egy rendkívül nehéz bankpiacon, miközben Moldova gazdasága most próbál utat találni az Európai Unióba.

2018-ban lettem a Victoriabank vezérigazgatója, miután a Banca Transilvania részesedést szerzett a bankban, az én feladatom a bank fordulatának biztosítása, azaz a bank integrációja és összehangolása a Banca Transilvania csoport vállalat- és vállalatirányítási modelljével- mondta a ZF egyik kérdésére válaszolva.

A Victoriabank eszközei 5 év (2018-2023) után 51%-kal 1,1 milliárd euróra nőttek (a Banca Transilvania eszközei 30 milliárd eurót tesznek ki), a betétek 34%-kal, a hitelállomány 83%-kal, a saját tőke 98%-kal nőtt. A 2019-2023-as időszakban felhalmozott és osztalék formájában fel nem osztott nettó nyereség mintegy 115 millió euró.

További változás volt a Victoriabank átalakulása vállalati bankból - 80% vállalati hitelek 2018-ban - egyetemes bankká, ahol a portfóliószerkezet 2023-ban eléri a 60% lakossági és 40% vállalati hiteleket.

Pleșuvescu szerint azonban a legfontosabb eredmény a portfólió minőségének jelentős javulása, mivel a nemteljesítő hitelek aránya rendkívüli fejlődést mutat, a 2018-as 33%-ról 2023-ra 4,4%-ra. Az én hivatali időmnek is voltak kihívásai, amelyeket elsősorban a moldovai gazdasági környezet, a világjárvány, az ukrajnai háború, az energiaválság és a magas infláció generált, de az ott kialakított csapattal együtt mindezeket sikeresen leküzdöttük.

A Victoriabank számára az idei év céljai közé tartozik a BCR Chisinau integrációja, amely folyamat 6 hónapig tart, a moldovai lízingcég - a BT Leasing Moldova - további növekedése, amely piacvezető az autóipari ágazatban, és megvizsgáljuk, mit jelent Moldova számára az Európai Unió tagjelölt státuszának megszerzése, ami új lehetőségeket nyithat meg - tette hozzá.

A Moldovai Köztársaság GDP-je 12 milliárd euró, az egy főre jutó GDP pedig az egyik legalacsonyabb Európában (5000 euró), és a gazdasági növekedési potenciál meglehetősen alacsony, tekintettel az ukrajnai háborúra, a geopolitikai feszültségekre és arra, hogy az országból nagyszámú ember költözik más területekre.

A Moldovai Köztársaság bankrendszere alacsony részesedéssel rendelkezik a GDP-ben, és négy szereplő körül összpontosul, amelyek együttesen a teljes banki eszközállomány és a teljes hitelállomány több mint 80%-át ellenőrzik. A Victoriabank a harmadik helyet foglalja el a piacon.

A Victoriabanknál szilárd alapokat építettünk, új utakat jártunk be a digitális térben - a tranzakciók 80%-a digitális vagy elektronikus, a kártyák, az átláthatóság és a vállalatirányítás terén.

A 23 éves banki tapasztalattal rendelkező Bogdan Pleșuvescu tavaly tért vissza a Banca Transilvania Bankhoz, mint általános jogi igazgatóhelyettes (alelnök), az igazgatóság ügyvezető tagja, és ebből a pozícióból koordinálja a Banca Transilvania pénzügyi csoport valamennyi leányvállalatát.

A Banca Transilvania Banknál most az a feladatom, hogy növeljem a leányvállalatok és a bank közötti szinergiákat, és különösen az, hogy vezető szerepet töltsünk be minden olyan területen, ahol a BT Csoport működik. Ahogyan a Banca Transilvania a banki ranglista élén áll, ugyanúgy a lízing-, mikrofinanszírozási, befektetési, biztosításközvetítő vagy követelésbehajtó vállalatainknak is az élvonalban kellene lenniük.

Mindezen leányvállalatok esetében fenntartható növekedést terveznek, hogy eredményeik jelentősen hozzájáruljanak a Banca Transilvania Financial Group pénzügyi eredményeihez.

A 2023 végi eredmények azt mutatják, hogy a leányvállalatok minden idők rekordját jelentő mértékben járulnak hozzá a BT-csoport nyereségéhez.

Tervezik-e más külföldi piacokra való belépést? 

Földrajzilag abban a szakaszban vagyunk, hogy tanulunk azokból a környezetekből, ahol a BT Csoport jelenleg jelen van, azaz Olaszországból és a Moldovai Köztársaságból, de a fő piacunk továbbra is Románia. Most szeretnénk növelni az üzleti szinergiákat azokon a piacokon, ahol működünk, mert hatalmas növekedési potenciál van, amelyet eddig nem használtunk ki teljes mértékben.

Mielőtt Chisinauba küldték, Bogdan Pleșuvescu a Banca Transilvania hitelbehajtási és szerkezetátalakítási részlegét vezette, és ezt a tapasztalatát a Victoriabanknál is kamatoztatta.

A Banca Transilvania Banknál a hitel-visszaszerzési/átalakítási részleg, ahogyan jelenleg is működik, 2013-ban jött létre, amikor ügyvezető igazgatóként csatlakoztam a BT-hez. Ez egy olyan időszak volt, amikor még mindig a 2008-as gazdasági válság hatásait láttuk, amely sok nagyvállalatot érintett. A csapattal együtt az adott vállalkozásoknak megfelelő fordulatlanítási standardokat fogadtunk el, és sikerült megmentenünk sok nem teljesítő kitettséget abban az időben. Alapvetően az ügyfeleket egy kényelmes, kezelhető zónába juttattuk, ahol megmenekültek, és képesek voltak üzleti tevékenységük skálázására.

A felgyorsult gazdasági növekedésnek köszönhetően, amely a vállalatok üzleti tevékenységének növekedését is jelentette, a román bankoknak sikerült kilábalniuk a 2013-2018-as bonyolult időszakból, amikor elárasztották őket a nem teljesítő hitelek (a csúcson 23%-os volt a román bankrendszer NPL-je). A gazdasági helyzet az elmúlt két évben megváltozott, a gazdasági növekedés lelassult, az infláció növekedése mindenkit sújtott, és ezt a román vállalatok is kezdik megérezni az alacsonyabb eladásokon, a romló pénzügyi pozíciókon keresztül, ami végül a bankoknál összeadódik.

A gazdasági folyamatok ciklikusak, és fel kell készülnünk azokra az időszakokra, amikor turbulenciák lehetnek, amikor a nehéz helyzetben lévő ügyfelek száma megnő. Jelenleg ez nem érezhető a piacon, de a bankszektorban a lehető legjobban előre kell látnunk, és a jelenlegi gazdasági környezet olyan, hogy résen kell lennünk. A költségvetési politika változásai, az infláció, az a tény, hogy választási év van, és tekintettel arra, hogy mi történik geopolitikai szinten, mindezek miatt óvatosnak kell lennünk, hogy ne érjenek minket váratlanul az események. Közel állunk ügyfeleinkhez, és ha problémák merülnek fel, személyre szabott szerkezetátalakítási megoldásokat kínálunk. Alapvetően abban támogatjuk őket, hogy átvészeljék a pénzügyileg nehéz helyzeteket, amelyek az ügyfél vagy a család jövedelmének csökkenése, egészségügyi problémák, munkáltatóváltás, és a lista folytatható, hiszen az élet kiszámíthatatlan - mondta Pleșuvescu.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.