0%

Ömer Tetik, a BT vezérigazgatója: Románia a mi földrajzunk.

november 02. 2023 Olvasási idő 7:00 perc

Interjú Ömer Tetik Ömerrel, a Banca Transilvania vezérigazgatójával a SeeNews-nak a Délkelet-Európa 2023-as top bankjai című kiadvány megjelenése alkalmából, amelyben a BT idén is az első helyen szerepel.


2022-ben a Banca Transilvania a globális feszültségek ellenére már ötödik egymást követő évben vezette a legnagyobb délkelet-európai bankok listáját. Mi volt a rugalmasságának kulcsa?

Büszkék vagyunk arra, hogy Európa e részén az egyik legnagyobb bank vagyunk. Földrajzilag Románia a miénk, így az évek során a helyi gazdaság fő finanszírozója maradtunk, a legtöbb tevékenységi ágazatot megcélozva.

Mindig is a kkv-kra összpontosítottunk, ahol egyedülálló szakértelemmel rendelkezünk a piacon, és Románia minden olyan területén van fiókunk, ahová más bankok nem jutnak el. Ügyfeleinkkel való kapcsolatunkban több szegmensben is jól állunk, és azt látjuk, hogy az ügyfelek értékelik a bankot, és szívesen dolgoznak velünk. Nagyon jó pozíciónk van a mikro-, kkv- és középvállalati piacon, de a speciális ágazatokban - az orvosi és az agrárszektorban - is. Ezek közül néhány továbbra is részesül az állami beruházásokból és az európai alapokból. Az orvosi ágazatban még mindig nagy a lemaradásunk Nyugat-Európához képest - beruházásokra van szükség, és mi rendelkezünk a know-how-val, hogy segítsünk az ügyfeleknek. A lakossági banki szolgáltatások terén van néhány olyan terület, ahol hálózati hatást értünk el - a BT Pay a legtöbb felhasználóval rendelkező banki és fizetési alkalmazás Romániában, a STAR program pedig a kereskedők és hitelkártyák legnagyobb ökoszisztémája.

A gazdasági és nemzetközi környezetből eredő kihívások miatt minden évben óvatosan optimisták voltunk. Az optimizmus különleges energiát, egyfajta égést ad nekünk, az óvatosság pedig óvatosságra késztet bennünket, tekintettel a makrogazdasági viszonyítási pontok volatilitására és alapvető változására az elmúlt években - egy olyan időszakban, amikor a világjárványoktól a háborúig minden volt. De mi továbblépünk.


Milyen előrejelzést ad a bank 2023-as pénzügyi teljesítményére?

Mivel a tőzsdén vagyunk jegyezve, sajnos nem tudom majd nyilvánosságra hozni az előrejelzéseket. A 2023-as eredményekből bizonyos mértékig meg lehet jósolni a BT pályáját, de - mint az ökoszisztéma bármely más része - mi is függünk a gazdasági környezet kihívásaitól.

A bank jól teljesít, az első félévben fenntartható organikus növekedést értünk el, elsősorban a tranzakciók növekvő volumenének köszönhetően. Több mint 130 000 hitelt nyújtottunk, és 4 millió ügyfelet értünk el. Előrelépéseket tettünk a digitalizáció és a befogadás terén, és összesen az ügyfeleink 88%-a végül legalább egy BT-alkalmazást használt. A Banca Transilvania Financial Group konszolidált nettó nyeresége idén június végén 1581,7 millió lej volt (+51,14% 2022 júniusához képest), ebből a bank nettó nyeresége 1269,0 millió lej (+39,91% 2022 júniusához képest). Értéket teremtünk a lakosság és a vállalatok számára, támogatjuk a gazdaságot Románia számára kulcsfontosságú időszakban. Továbbra is a volumenek, a tranzakciók növelésébe és a gazdaság finanszírozásába fektetünk be, hogy biztosítsuk a románok jólétét. A bank nyereségessége segít a BT tőkéjének megerősítésében, hogy megfeleljen terveinknek és a törvényi előírásoknak.


Milyen növekedési akadályokra számít, és milyen lehetőségeket lát rövid távon?

Mind a Banca Transilvania, mind pedig Románia esetében utalnék, mert ha az országunknak jól megy, akkor a banknak is. A BT számára lehetőséget jelent a nagyszámú ügyfél. Mint említettem, átléptük a 4 milliós határt, ami lehetővé teszi, hogy kritikus tömegünk legyen a termékek és szolgáltatások értékesítéséhez, de a kockázatszóráshoz is. A másik lehetőség a bank vonzereje az új ügyfelek bevonzására. Az év első hat hónapjában például több mint 280 000 új ügyfél érkezett, ami naponta több mint 1600-at jelent. A bankszektorban az akadályokat a fiskális instabilitás és a tevékenységi területünkön a szabályozás egyre bonyolultabbá válása jelenti, de alkalmazkodunk.

Ha már Romániáról beszélünk, az első lehetőség az infrastrukturális beruházások növelése, főként azért, mert ez szükségszerűség. A közlekedési infrastruktúra például döntő szerepet játszik az ország fejlődésében, mert alapvetően növeli a különböző területek elérhetőségét, csökkenti a szállítási távolságot és időt, optimalizálja a gazdasági területek közötti távolságokat. Egy másik lehetőség az NRDP-alapok felhasználása, ami segítene az ország növekedését és a Nyugathoz való lemaradás csökkentését. Az akadályok közé tartozik a reálgazdaság növekedésének lassulása, a geopolitikai feszültségek fokozódása és a nemzetközi piacokra a makrogazdasági nyomás miatt világszerte nehezedő nyomás.


Az elmúlt öt évben három lízingcég felvásárlása erősítette az Ön pozícióját ezen a piacon. Mik a célkitűzései ezen a területen, és hogyan látja, hogyan alakul a romániai lízing iránti érdeklődés?

A három felvásárlás - Țiriac Leasing (2022), Idea::Leasing (2021) és ERB Leasing (2018) - mindegyike közelebb vitt minket a BT Leasingnél kitűzött célunkhoz, amely a piaci pozíciónk megerősítése, hogy ebben a szegmensben is az első helyen legyünk, ahogyan a bankszektorban is.

A romániai lízingpiac az elmúlt években növekedett, és hiszünk a benne rejlő lehetőségekben, mivel a lízing egyszerű és gyors megoldás új, nagy teljesítményű autók és berendezések vásárlására. Örömmel látjuk, hogy az ügyfelek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az elektromos autók vagy az energiatakarékos berendezések iránt. A BT Leasing és a Banca Transilvania Financial Group közötti szinergiák, a digitalizáció, a kínálat és a csapat a növekedés motorja ebben az üzletágban.


Ahogy Románia nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervében szereplő projektek formát öltenek és új célok közelednek, számít-e arra, hogy valamelyik ágazatban finanszírozási hiányosságok merülnek fel, és hogyan tudja a bank betölteni az esetleges hiányosságokat?

Remélem, hogy Románia tiszteletben tartja a nemzeti reformprogramban elfogadott célok elérésének ütemtervét, és összhangban van az Európai Bizottság követelményeivel. Ez több milliárd eurót hozna országunknak, állami beruházásokkal és reformokkal együtt. A nemzeti reformprogramból a végrehajtási időszak végéig a legnagyobb összegű beruházás az építőipari ágazatba fog érkezni, amelynek több szegmense van: infrastruktúra, felújítások, közművek. Ezért itt egy potenciális finanszírozási résre lehet számítani, és mi készen állunk arra, hogy támogassuk az ezen projektek megvalósításában részt vevő vállalatokat.

Akár az energetikai, oktatási, digitális átalakulással kapcsolatos beruházásokról, fenntartható közlekedésről vagy a meglévő lakásállomány energiahatékonyságának növelését célzó munkálatok finanszírozására irányuló beruházásokról van szó, bankunk támogatja ezeket a közprojekteket, mert hozzájárulnak a román gazdaság fenntartható fejlődéséhez. Ezen túlmenően, a PNRR magánszektorbeli eszközeinek keretében a BT a kkv-k fenntarthatósági és versenyképességi terveinek finanszírozásával vesz részt, amelyeket az Európai Beruházási Alap által kezelt portfóliógaranciák támogatnak.


A teljes interjú angol nyelven itt olvasható.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.