0%

Ömer Tetik, a BT vezérigazgatója: "Országként és piacként is belépünk az új entitások radarjára."

április 26. 2023 Olvasási idő 5:00 perc

A Banca Transilvania április végén 500 millió euró értékű kötvényt értékesített. A teljes kibocsátás több mint 80%-át néhány óra alatt túljegyezték a közel 20 országból érkező nemzetközi befektetők. Ennek kapcsán Ӧmer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója exkluzív interjút adott a Ziarul Financiarnak.


Miért választották az 500 millió eurót?

Eredeti tervünk 300 millió euróról indult, de a megbeszélések és az ajánlat során jelentős keresletet tapasztaltunk kielégítő hozam mellett, és így lehetőséget láttunk a részlet növelésére, ezáltal jobb elosztást biztosítva a befektetők számára az ajánlatban. Az 500 millió euró a nemzetközi piacokon a kibocsátás likviditása szempontjából is standard jegynek számít, ami mind a kibocsátás során, mind pedig azt követően, a tőzsdei kereskedést követően fontos. Röviden, ez az összeg jelentős finanszírozást és a hasonló kibocsátásokhoz képest jó költségszintet biztosít számunkra. Ennél az összegnél egy optimális ponton voltunk, ahol egy standard összegszintnél a kibocsátás minden paraméterét optimalizáltuk.


Mekkora volt a befektetők teljes érdeklődése, és miért választották az 500 millió eurót?

A befektetői érdeklődés nagy volt, a kibocsátást néhány óra alatt túljegyezték. Az összes megrendelés erre a hozamszintre közel 900 millió euró volt, de ha valamivel magasabb hozamot néztünk volna, a befektetői érdeklődés lényegesen nagyobb lett volna.

Azért választottuk ezt a jegyszintet, mert ez a standard, és versenyképes költséget és jó elosztást biztosít az érdeklődő befektetők számára.


Milyenek most a piaci feltételek? Mit mondanak nekünk?

A befektetők jelenleg szelektívek, és inkább a nagyon jó kilátásokkal rendelkező vállalatokba/bankokba fektetnek be, de az ilyen befektetésekre egyértelműen van igény. Úgy véljük, hogy a kibocsátás sikere a külföldi befektetők bizalmát mutatja a BT helyzetében és stratégiájában, valamint a bank nagy vonzerejét. Reméljük, hogy a mi kibocsátásunk úttörő lesz, és hogy több nemzetközi finanszírozást fogunk látni bankrendszerünk számára, különösen azért, mert most megteremtettük a mércét.


Milyen a befektetők struktúrája országonként a finanszírozás arányában?

A teljes kibocsátás több mint 80%-át nemzetközi, külföldi befektetők jegyezték közel 20 országból. 80 befektető - befektetési alapok, pénzügyi intézmények, nyugdíjalapok, kereskedelmi és központi bankok, valamint biztosítótársaságok - jegyezte a kibocsátást, az EBRD volt a fő befektető 90 millió euróval. A befektetők olyan országokból érkeztek, mint az Egyesült Királyság - több mint 30%, Hollandia - kb. 15%, Svájc - kb. 12% és az USA 10%.


Mennyit vonzottak a román befektetők?

A befektetés 20%-a romániai.


Hol van a legtöbb befektető, aki jegyzett?

Egyesült Királyság


Milyen horgonyzó befektetője van ebben a kérdésben? Mennyit jegyzett az EBRD?

Az EBRD, amely egyben a Banca Transilvania egyik részvényese is, 90 millió euróval volt a horgonyzó befektető.


Hogyan és milyen paraméterek alapján határozták meg ezt a 9%-os hozamot?

Mint minden ilyen típusú kibocsátás esetében, a hozamot a közvetítők és a kibocsátó közötti konzultáció, valamint a befektetői visszajelzések alapján határozzák meg (a BT esetében a visszajelzés a túljegyzés magas fokában és gyorsaságában is megmutatkozott). A kezdeti megbeszélések magasabb, 9,5%-os hozamról indultak, de a rendkívül nagy befektetői érdeklődésre való tekintettel sikerült csökkenteni a hozamot, miközben az érdeklődők számára továbbra is megfelelő allokációt biztosítottunk. A hozam az összehasonlíthatónak tekintett kibocsátásokhoz képest még egy nyugodtabb piaci környezetben is jónak mondható, de ez még mindig megmutatja, hogy milyen magasak a költségek, amelyekkel még a bankok is finanszírozzák magukat, szerte a világon.


Mit fogsz csinálni a megszerzett pénzzel?

A lehívott összegeket az MREL szavatolótőkéjeként és elszámolható adósságként kezelik. Az európai MREL-előírások megkövetelik a bankoktól, hogy mindenkor biztosítsák az MREL-képes források optimális szintjét, elkülönítve az ügyfélbetétektől, amelyeket a Bankbetétbiztosítási Alap garantál.

A kibocsátás a BT növekedési tervének része, fenntartva a gazdaság és Románia finanszírozásának felgyorsított ütemét. A kibocsátás során bevont összegek a tőkéhez asszimilálódnak, és ezek az összegek erős multiplikátorhatással bírnak a gazdaság finanszírozási potenciálját illetően. Minden egyes euró, amelyet a kibocsátás keretében vonzunk, legalább ötször több hitelnyújtást tesz lehetővé, ami fontos egy olyan időszakban, amikor Romániának jelentős állami és magánberuházásokra van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon Nyugat-Európához.


Miért a dublini tőzsde és nem a bukaresti tőzsde? Miért Dublin?

A kibocsátást nagyszámú nemzetközi befektető jegyezte, akik bizonyos piacokon szoktak kereskedni, és az új piacokra való belépéshez további formalitásokon kell keresztülmenniük.

Ezenkívül úgy véljük, hogy Románia, a román tőkepiac és a BVB számára ez a tranzakció nagyobb láthatóságot jelent - országként és piacként új entitások látókörébe kerülünk, ami új befektetőket hoz.

Természetesen a jövőbeni kibocsátások esetében, a megcélzott befektetők típusától és az ajánlatok egyéb konkrét feltételeitől függően, a Bukaresti Értéktőzsdére való bevezetést is fontolóra vesszük, különösen mivel számunkra, mint pénzügyi csoport számára a Bukaresti Értéktőzsde és a helyi tőkepiac fejlesztése azonnali prioritás.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.