A BT megállapodott első szintetikus értékpapírosítási ügyletéről

június 27. 2024 Olvasási idő 6:00 perc

• A szintetikus értékpapírosítás értéke 2 milliárd lej (kb. 400 millió euró), és az EBA az EBB támogatásával csökkenti a Banca Transilvania hitelkockázatát, és lehetővé teszi a bank számára az értékpapírosított portfólióhoz rendelt tőke átirányítását.
  • A tranzakció magában foglalja a Banca Transilvania kötelezettségvállalását is, hogy a kkv-k számára 2,64 milliárd lej értékű új finanszírozást biztosít fenntartható projektekhez.
  • Az értékpapírosítás megerősíti a tőkének az új beruházásokba történő átcsoportosítását elősegítő eszközként betöltött szerepét, hozzájárulva ezzel a munkahelyteremtéshez és az éghajlat-semlegességre való igazságos átálláshoz.

Az Európai Beruházási Bankcsoport (EBB-csoport), amely az Európai Beruházási Bankból (EBB) és az Európai Beruházási Alapból (EBA) áll, egy szintetikus értékpapírosítás és új hitelnyújtási kötelezettségvállalások jóváhagyásával megerősíti a Banca Transilvania (BT) bankkal való hosszú távú együttműködését.

Ez a BT első értékpapírosítási tranzakciója, és ez az elsőtőkekönnyítési tranzakció a BT és az EBB-csoport között. A megállapodás célja, hogy felszabadítsa a standardizált módszer hatálya alá tartozó eszközök portfóliójához rendelt tőkét, és ezáltal hitelezési kapacitást hozzon létre, amelyet a romániai kkv-k és középvállalkozások támogatására fognak felhasználni. Az EBA több mint 324 millió RON összegű részletre nyújt védelmet, amelynek 50%-át az EBB viszontgarantálja. Az EBA továbbá több mint 1,67 milliárd RON összegű részletre nyújt védelmet, amelynek 50%-át az EBB viszontgarantálja. A szerkezet egy több mint 2 milliárd RON összegű, mikro-, kkv- és vállalati hitelekből álló portfólióból származik.

"Örömmel látom, hogy az EBB-csoporttal való együttműködésünk új projektje felgyorsítja a román gazdaság egyik alappillérének számító helyi kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférését.
A finanszírozási kapacitás megerősítése mellett az EBB szakértelmet és legjobb gyakorlatokat hoz, olyan képességeket, amelyek segítenek abban, hogy még hatékonyabban gazdálkodjunk a tőkével."Ömer Tetik, ügyvezető igazgató, BT

A megállapodás értelmében a BT vállalja, hogy három év alatt több mint 2,64 milliárd lej értékben nyújt új hiteleket kkv-knak és középvállalkozásoknak. E finanszírozás legalább 20%-át az éghajlat-politikai intézkedésekhez és a környezeti fenntarthatósághoz igazodó projektekre fordítják, hangsúlyozva a BT és az EBB-csoport elkötelezettségét az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása mellett.

"Ez a Banca Transilvania bankkal kötött tranzakció hangsúlyozza elkötelezettségünket a romániai vállalkozások támogatása mellett, hogy a lehető legjobban növekedjenek ezekben a kihívásokkal teli időkben.
Örülök, hogy a Banca Transilvania első értékpapírosítási tranzakciója során a mi bizonyított szakértelmünkre támaszkodott, és hogy közösen képesek vagyunk új növekedési lehetőségeket teremteni a román gazdaság számára, kihasználva az értékpapírosítást a fenntartható beruházások előmozdítására."Marjut Falkstedt, vezérigazgató.EBA

"Az EBB részvétele jelzésértékű lesz más nemzetközi pénzügyi intézmények számára, és hozzájárul a román tőkepiac fejlődéséhez" - mondtaIoannis Tsakiris alelnök. EIB.

Háttérinformációk

Az Európai Beruházási BankrólAz Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hosszú távú hitelnyújtó intézménye, amely a tagállamok tulajdonában van. Az EBB projektjei erősítik a versenyképességet, elősegítik az innovációt, támogatják a fenntartható fejlődést, erősítik a társadalmi és területi kohéziót, és támogatják a klímasemlegességre való zökkenőmentes és gyors átállást. Az EBB-csoport, amelynek az Európai Beruházási Alap (EBA) is része, 2023-ig több mint 900 projektre összesen 88 milliárd EUR összegű finanszírozási kötelezettségvállalást írt alá. Ezek a kötelezettségvállalások várhatóan mintegy 320 milliárd euró értékű beruházást mozgósítanak, és 400 000 vállalatot és 5,4 millió munkahelyet támogatnak. Az EBB-csoport által finanszírozott valamennyi projekt összhangban van a párizsi éghajlat-változási megállapodással. Az EBB-csoport nem finanszíroz fosszilis tüzelőanyaggal kapcsolatos beruházási projekteket. Jó úton haladunk afelé, hogy teljesítsük azt a kötelezettségvállalásunkat, miszerint a 2020-2030-as évtizedben 1 billió euró értékben támogatunk éghajlati és környezeti fenntarthatósági beruházásokat, ahogyan azt a bank éghajlat-politikai ütemtervében megígérte. Az EBB-csoport éves finanszírozásának több mint fele olyan projekteket támogat, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, az alkalmazkodáshoz és az egészségesebb környezethez. Az Európai Unión belüli EBB-finanszírozás mintegy fele a kohéziós régiókba irányul, ahol az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb.

Ez hangsúlyozza a bank elkötelezettségét az inkluzív növekedés és az életszínvonal konvergenciájának előmozdítása mellett. Az Európai Beruházási Alapról AzEBA 2024. május 2-ától az EBA logóját az uniós családhoz igazítja, ezzel megerősítve szerepét az EU egyik legfontosabb szereplőjeként. Az Európai Beruházási Alap (EBA) az Európai Beruházási Bankcsoport része. Alapvető küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása azáltal, hogy segíti őket a finanszírozáshoz való hozzájutásban. Az EBA kifejezetten erre a piaci szegmensre irányuló kockázati és növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket tervez és fejleszt.

Ebben a szerepében az EBA hozzájárul az olyan kulcsfontosságú uniós szakpolitikai célkitűzések megvalósításához, mint a versenyképesség és növekedés, az innováció és digitalizáció, a társadalmi hatás, a készségek és a humántőke, az éghajlatvédelem és a környezeti fenntarthatóság és egyéb. A Banca Transilvania A Banca Transilvania Románia és Délkelet-Európa legnagyobb bankja. Univerzális bankként a pénzügyi szektor valamennyi ügyfélszegmensét és üzletágát lefedi. Több mint 20%-os piaci részesedéssel, 4,3 millió ügyféllel, több mint 10 000 alkalmazottal, online banki megoldásokkal és 500 fiókkal rendelkezik 180 helyszínen. A Banca Transilvania márkaértéke elérte a 686,5 millió dollárt, és ezzel a 252. helyen áll a Brand Finance Banking Brand Finance 500 2024 rangsorában.