A BT 500 millió eurót vonzott a befektetőktől első ESG-kibocsátása során

december 07. 2023 Olvasási idő 2:00 perc

A Banca Transilvania november 29-én 500 millió euró értékű kötvényt értékesített, a befektetők több mint 1,650 millió euró értékben adtak megbízást. A teljes kibocsátás 90%-át 21 országból származó nemzetközi befektetők jegyezték. Összesen 108 befektető - befektetési alapok, pénzügyi intézmények, nyugdíjalapok, kereskedelmi és központi bankok, valamint biztosítók és kereskedelmi társaságok - jegyezték az ajánlatot.

A kibocsátást néhány óra alatt túljegyezték, ami lehetővé tette, hogy a kamatláb a megbízás elhelyezésének kezdetén érvényes 7,75%-ról a végére 7,25%-ra csökkenjen. Ez az első ESG címkével ellátott kötvénykibocsátás, amely szociális (legalább 50%-os) és zöld komponenssel rendelkezik, és amelyet a dublini tőzsdén jegyeznek. A kötvények MREL-kötvények, amelyek az európai szabványok szerint hozzájárulnak az MREL-képes források optimális szintjéhez, megkülönböztetve az ügyfélbetétektől, amelyeket a Bankbetét-garanciaalap garantál.

A kötvényeladást a JP Morgan SE, a Citigroup Global Markets Europe AG, az ING Bank N.V (amely egyben kizárólagos fenntarthatósági tanácsadó is volt) szervezői koordinálták, a BT Capital Partners pedig társmenedzser volt. A jogi tanácsadók a Filip&Company, a Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, a Clifford Chance Badea és a Clifford Chance LLP voltak. A Deloitte Audit SRL volt a pénzügyi ellenőr, a KPMG Tax SRL pedig az adótanácsadó.

BT kötvénykibocsátások 2023-tól: