0%

Ömer Tetik, 10 éve a BT vezérigazgatója: "Ez még csak a kezdet".

május 15. 2023 Olvasási idő 7:00 perc

  • 2013. május 13-án Ӧmer Tetiket hivatalosan is bemutatták a Banca Transilvania új vezérigazgatójaként.
  • 2013-ban, mindössze 40 évesen ő lett a legfiatalabb vezetője egy nagy romániai banknak, amely akkor 30 milliárd lejes vagyonnal és 8%-os piaci részesedéssel rendelkezett.
  • A Banca Transilvania megötszörözte banki eszközeit, olyan felvásárlásoknak köszönhetően, mint a Volksbank Romania, Bancpost, és a harmadik helyről az első helyre emelkedett a román bankszektorban.
  • A kolozsvári székhelyű bank ma csoportszinten mintegy 150 milliárd lejes eszközállománnyal és 20%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

Ӧmer Tetik vezérigazgató a Banca Transilvania élén eltöltött 10 éve alkalmából nyilatkozott a Ziarul Financiarnak. Elérhető az e-Papír változat itt.

2013. május 13-án Ӧmer Tetiket hivatalosan is bemutatták a Banca Transilvania új vezérigazgatójaként. A bank egyéves átmeneti vezetés után érkezett a holland Robert Rekkers távozását követően, aki 2002-től 2012 januárjáig volt a bank vezérigazgatója.


Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania elnöke akkor azt mondta, hogy 15 hónapos keresés után találták meg a legmegfelelőbb vezérigazgatót: "Olyan személyt kerestünk, aki kompatibilis a bank DNS-ével, egy vállalkozói bank DNS-ével, Ӧmer pedig egy olyan bankból érkezett, amelyet Törökország egyik legerősebb vállalkozója alapított". A Banca Transilvania akkoriban 8%-os piaci részesedéssel a harmadik helyen állt. Ma már 20%-os, és ezzel az első helyen áll.


A 2013. május 13. óta az 50 éves Ӧmer Tetik vezetésével a Banca Transilvania (TLV tickerjelzéssel) ötszörösére növelte banki eszközeit, olyan felvásárlásoknak köszönhetően, mint a Volksbank, a Bancpost, és a harmadik helyről az első helyre emelkedett a román bankszektorban.


"Úgy érezzük, hogy ez még csak a kezdet" - mondja Ӧmer Tetik, aki 2013 tavaszán, mindössze 40 évesen lett a legfiatalabb vezetője egy nagy romániai banknak, amely akkor 30 milliárd lejes vagyonnal és 8%-os piaci részesedéssel rendelkezett. Ma a kolozsvári székhelyű bank csoportszinten mintegy 150 milliárd lejes eszközállománnyal és 20%-os piaci részesedéssel rendelkezik.


A bukaresti tőzsdén, ahol a Banca Transilvania a legtöbbet forgalmazott részvény, a bank értékelése tíz év alatt 2,5 milliárd lejről 13,5 milliárd lejre nőtt, azaz 5,4-szeresére, ami a leggyorsabb emelkedés egy nagy kibocsátó esetében.


Ehhez képest a BET fő indexe 5 345 pontról 12 060 pont körüli értékre emelkedett. A kolozsvári székhelyű bank tehát felülmúlta a fő tőzsdeindex emelkedését, mivel a befektetők nagyra értékelték a felvásárlásokon keresztül megvalósuló növekedési terveit, valamint a javadalmazási mixét, mind osztalékkal, mind bónuszrészvényekkel.


"Ez egy rendkívüli, de kihívásokkal teli 10 év volt" - mondja Ӧmer Tetik, aki 2013 júniusában kapta meg a nemzeti bank jóváhagyását a kolozsvári bank vezetésére.


Szerencsés voltam, hogy az első naptól kezdve az egész szervezet támogatását élvezhettem - Horia Ciorcilătól, a bank vezérigazgatójától kezdve a csapatban dolgozó kollégáimig -, ami bátorságot és megnyugvást adott ahhoz, hogy az üzletre összpontosíthassak. Nagy felelősség, de egyben nagyon motiváló is tudni, hogy amit nap mint nap teszünk az irodában, az románok millióira van hatással.


A Banca Transilvania mintegy 24%-át a II. pillérbe tartozó magánnyugdíjpénztárak ellenőrzik, mintegy 3,3 milliárd lej értékű befektetéssel, nyolcmillió romániai munkavállaló nevében. 2023 elejétől a TLV részvények mínusz 3%-os mínuszban vannak 540 millió lej értékű tranzakciókkal. Összehasonlításképpen a BET 3,4%-os pluszban van.


2013 tavaszán, 15 hónapos keresés után Horia Ciorcila - a bank elnöke és egyik alapítója - elmondása szerint úgy találta meg a legjobb vezérigazgatót, hogy Ӧmer Tetiket a mindössze 5,1 milliárd lejes vagyonnal rendelkező Credit Europe hitelintézettől szerződtette, és a 30 milliárd lejes vagyonnal rendelkező kolozsvári bankhoz hozta.


A Banca Transilvania első nagyobb akvizíciói közé tartozott Ӧmer Tetik vezetésével a Volskbank 2014-es felvásárlása, amelyet 2015-ben olvasztottak be. A kolozsvári székhelyű bank 2015 végére 48 milliárd lejes eszközállományt és 12,6%-os piaci részesedést ért el. Ezt követően adódott a lehetőség a Bancpost felvásárlására, ami lehetővé tette az eszközök jelentős megugrását és az első helyre való felkapaszkodást.



Ha visszatekintek ezekre az évekre, minden okom megvan arra, hogy büszke legyek az eredményeimre. Mindenekelőtt bebizonyítottam, hogy egy helyi, romániai vállalkozás a megfelelő stratégiával és a megfelelő emberekkel még a legnehezebb időkben is sikeres lehet. Jövőbeli tervek? A vezetőséget, a BT teljes csapatát motiválja a bank gazdaságban betöltött szerepe, mint piacvezető.


A kolozsvári bank 2023 első negyedévében 840 millió lejes történelmi negyedéves nyereségről számolt be, ami kétszerese a 2022 eleji eredménynek. A bank 2013 első negyedévében 84 millió lejes nettó nyereséget ért el. Másrészt, szintén 2023 tavaszán a bank kilépett a külföldi piacokra, ahonnan 500 millió eurót vonzott a MREL jogosultsági kritériumaihoz.



Eltökélt szándékunk, hogy hozzájáruljunk a bank növekedéséhez és a román gazdaságban betöltött szerepéhez. Úgy érezzük, hogy ez még csak a kezdet, és alig várjuk, hogy megírjuk a Banca Transilvania történetének következő sikeres fejezeteit.


Ӧmer Tetik 1973. április 19-én született Hamburgban, Németországban, török diaszpóra családban. Törökországban tanult, és a Közel-Keleti Műszaki Egyetemen szerzett közgazdász diplomát.


Karrierjét a törökországi ATA Securitiesnél kezdte (Izmir), majd egy évvel később Isztambulba költözött, hogy csatlakozzon a Finansbank treasury csapatához. 1997-ben Oroszországba költözött a moszkvai Finansbank Treasury és tőkepiaci részlegének koordinátori pozíciójába.


2000-ben lépett át Romániába, amikor ugyanez a bank kinevezte alelnök-helyettesnek. Tíz évvel később a Credit Europe Bank, a korábbi Finansbank alelnöke, majd elnöke lett. 2013-ban a Banca Transilvania vezérigazgatójává választották.


"Az új vezérigazgató céljai a bank céljai" - mondta Horia Ciorcilă, a BT elnöke, miután a kolozsvári székhelyű bank egyéves ideiglenes vezetésen van túl a holland Robert Rekkers távozását követően, aki 2002-től 2012 januárjáig volt vezérigazgató. 2022 végén a Ӧmer Tetik mintegy 5 millió eurót fektetett a bank részvényeibe.



Ӧmer Tetik, névjegykártya


1973. április 19-én született Hamburgban, Németországban, török diaszpóra családban. Törökországban tanult, és a Közel-Keleti Műszaki Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Pályafutását a törökországi ATA Securitiesnél kezdte (Izmir), majd egy évvel később Isztambulba költözött, hogy csatlakozzon a Finansbank treasury csapatához. 1997-ben Oroszországba költözött a moszkvai Finansbank Treasury és tőkepiaci részlegének koordinátori pozíciójába. 2000-ben Romániába költözött, amikor ugyanettől a banktól megkapta az alelnökhelyettesi pozíciót. Tíz évvel később a Credit Europe Bank, a korábbi Finansbank alelnöke, majd elnöke lett. 2013-ban a Banca Transilvania vezérigazgatójává választották. "Az új vezérigazgató céljai a bank céljai" - mondta Horia Ciorcilă, a BT elnöke, miután a kolozsvári székhelyű bank egyéves átmeneti időszakot zárt le a holland Robert Rekkers távozását követően, aki 2002-től 2012 januárjáig volt vezérigazgató. Ӧmer Tetik 2022 végén mintegy 5 millió eurót fektetett a bank részvényeibe.



2013, Pénzügyi újság: Tetik fő célja, a Banca Transilvania új vezérigazgatója: 10% fölé emelni a piaci részesedést


Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.