0%

A BT-csoport képviselőinek nyilatkozatai a ZF Bankers Summit 2024 rendezvényen

2024. június 17. Olvasási idő 10:00 perc

A Ziarul Financiar által június 17-19-én megrendezett ZF Bankers Summit-on a Banca Transilvania az első napon a következőkkel képviseltette magát Oana IlașRetail Banking vezérigazgató-helyettes, Cosmin Călin, ügyvezető igazgató, nagyvállalati ügyfelek és Aurel Bernat

, ügyvezető igazgató, Pénzügyi intézmények és befektetői kapcsolatok. A második napon a Banca Transilvania pénzügyi csoportot a következő személyek képviseltékÖmer TetikVEZÉRIGAZGATÓJA, BT, Gabriela Nistorvezérigazgató, Salt Bank, Nevenca Doca, humánerőforrás ügyvezető igazgató és Sergiu Mircea, marketing, kommunikáció és PR ügyvezető igazgató. Az alábbiakban a képviselőink által tett legfontosabb kijelentéseket közöljük, a panelben való megjelenés sorrendjében.


I. nap

Nyilatkozatok Oana Ilaș, lakossági banki vezérigazgató-helyettes:

  • A likviditás nagyon magas a lakossági banki tevékenységben, de ma már számos lehetőség van az erőforrások elhelyezésére is - akár az üzletágak között, akár diverzifikáció révén. Ez egy jó időszak a bankok számára, egy nagyon jó lehetőség arra, hogy segítsenek az ügyfeleket pénzügyileg felvilágosítani a rendelkezésükre álló befektetési alternatívákról - mint például a befektetési alapok, magánnyugdíjpénztárak, részvények -, amelyek egyre inkább összekapcsolódnak.

  • Jelzáloghitel/jelzáloghitel esetében az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a kamatok csökkenése óriási különbséget jelent, különösen azon ügyfelek számára, akiket a változó kamatlábakkal a kamatemelkedés ezen időszaka utolért, és akik a refinanszírozás felé fordultak. Valóban, a refinanszírozás területén jelenleg sokkal nagyobb a dinamika, és ez egy olyan valóság, amely a belátható jövőben is megmaradhat. Leleményesnek kell lennünk, és biztosítanunk kell ezt a növekedést annak egyensúlyában, amit a plusz oldalon csinálunk, és alkalmazkodnunk kell a refinanszírozási oldalhoz. Ez nagyon sokat számít, mert az ügyfél által a banknak fizetett kamatlábra gyakorolt hatás elég jelentős, ha az ügyfél jobb alternatívát talál, de az ügyfelek több szempontot is figyelembe vesznek. Ha 5,5% és 5,7% között van különbség, akkor talán már nem is számít annyira, de számít a pénzintézettel való kapcsolat, a termékhez kapcsolódó kiegészítő termékek, illetve az ügyfél és a bank közötti általános kapcsolat is.

  • Legalábbis 2024 első negyedévében a kiskereskedelem jól teljesít, jobban, mint tavaly. Ez egy olyan szegmens, amely nagy potenciállal rendelkezik. Úgy látom, hogy Romániában a kiskereskedelem területén valóban szükség van a konszolidációra, de sok potenciált rejt magában. A konszolidáció révén sokkal hatékonyabb alkalmazásokat tudunk kínálni, de a lakosság is profitál abból, hogy kívülről sokkal könnyebben hozzáférhet mindenhez.


Nyilatkozatok Cosmin Călin, ügyvezető igazgató Nagyvállalati ügyfelek:

  • 2022-2023-ban mind az energiaiparban, mind az agrárgazdaságban csúcsárakat láttunk, és az időszak vége felé mindkét ágazatban bekövetkezett harmonizációval és jobb kiszámíthatósággal az árak mérséklődtek, az infláció mérséklődött, a vállalatok működőtőke-szükséglete sokkal alacsonyabb volt, így az idei év első két negyedévében sokkal alacsonyabb felvételt láttunk, mint 2023-ban.

  • Pozitívum, hogy számos infrastrukturális projekt gyorsított ütemben indult el. Vannak stratégiai beruházások, amelyeket Románia az energia területén hajt végre. Ezért a harmadik és negyedik negyedévben, és különösen 2025-ben a beruházási potenciál lenyűgöző. Ezen a területen már számos ügyleten dolgozunk, és azt mondhatom, hogy a vállalati hitelezési oldalon a 4Q/2024-es és 2025-ös kilátások sokkal jobbnak tűnnek, még ha a növekedés nem is lesz kétszámjegyű.

  • A kiskereskedelmi ágazat meglehetősen agresszívan fejlődik, az összes nagy lánc növekszik, és új regionális szereplők is belépnek a helyi piacra. Az egészségügy szintén nagyon jól teljesít, és ellentétben a korábbi évekkel, amikor a legtöbb kórházfejlesztés a magánszektorból származott, idén regionális kórházfejlesztésekkel is találkozunk.


Nyilatkozatok Aurel Bernat, pénzügyi intézmények és befektetői kapcsolatok ügyvezető igazgatója:

  • Nem is beszélve a galoppáló inflációról és a rendkívül magas kamatlábakról. A gazdaság megbirkózik a jelenlegi kamatszintekkel. Európai szinten szükség van a kamatlábak csökkentésére, mert alacsony a gazdasági növekedés. Az év végére 6,5%-os irányadó kamatlábat látunk, fokozatos csökkentésekkel, semmi kockázatos. Egy egyensúlyi zónában vagyunk, és mostantól a kiigazítások simábbak lesznek. Az emberek hozzászoktak a jelenlegi kamatszinthez.

  • Sok állami beruházást látok az infrastruktúrában, és ha az államháztartási hiány ezekbe a nagy projektekbe megy, akkor minden rendben lesz. Az életszínvonal emelkedik. Ahogy a lakosságnak és a vállalatoknak sikerül megtakarítaniuk, úgy fog Románia is. A finanszírozási költségek nem sokkal magasabbak, mint a múltban, körülbelül 1%-kal magasabbak, mint 2013-ban. Ez Románia érdeke. És azt hiszem, mi sokkal kritikusabbak vagyunk magunkkal szemben, mint a külföldiek.

  • A pálya nagyon stabil volt az elmúlt években, és úgy gondolom, ez így is marad. Nincs oka az értékvesztésnek. A pénzátutalások megvannak, van devizabeáramlás, a régióban nyugodt árfolyamokat és inflációt látunk. Az árfolyamot 4,97-4,99 körül látjuk.


A ZF Bankers Summit 2024 első napja teljes egészében megtekinthető itt.


II. nap

Nyilatkozatok Ömer Tetik, vezérigazgató, Banca Transilvania

  • Az OTP integráció ütemezése nagymértékben függ a hatóságok végleges jóváhagyásától. Reményeink szerint az OTP struktúrákat 9 hónapon belül beolvasztjuk a BT-be. Tetszik nekünk, ami ott van, ez egy jó bank, szeretjük a csapatot, a hálózatot, az ügyfeleket. És reméljük, hogy az integráció gyors lesz. Nem ez lesz számunkra az utolsó tranzakció. Új célpontokat keresünk. Vagyonkezelés, lízing, faktoring. Számunkra most nem hatékony egy olyan bankot megvásárolni, amelynek piaci részesedése 1% alatt van, a költségek nem indokolják, amikor már 23%-os részesedéssel rendelkezünk. Talán közepes vagy nagy bankokkal lesznek tranzakcióink. Továbbra is a főszereplő akarunk maradni.

  • A következő 6-7 évben meg kell dupláznunk eszközeinket, hogy megőrizzük piaci részesedésünket. Eszközeink a GDP mintegy 10%-át teszik ki, míg a szomszédos országokban a legnagyobb bankoké 15-20%. Nem akarjuk elérni a 28%-ot, de van helyünk még néhány százalékos növekedésre anélkül, hogy versenyproblémát okoznánk.

  • Úgy gondolom, hogy több tranzakciót fogunk látni a kis, 2% alatti minősítésű bankok között, ami célpontokat fog teremteni a nagyobb bankok számára. Nem mi vagyunk az egyetlen aktív résztvevő az akvizíciókban. És a nagy csoportok közötti tranzakciókat is láthatunk, hogy helyet cseréljenek. Románia növekvő ország, Londonban és New Yorkban is beszélnek Romániáról, és jó, hogy itt jelen vagyunk. Nem hiszem, hogy a nagy banki szereplők el akarnának innen menni.


Nyilatkozatok Gabriela Nistor, vezérigazgató, Salt Bank

  • A tőkeköltségek eltérnek a hagyományos bankokétól. Magasabbak a működési költségek, és ezek a bank növekedésével párhuzamosan nőnek. Leleményesnek kell lenni, néhány dolgot másképp kell elképzelni.

  • Vigyáztunk a támogatásra, hogy legyenek emberek. A mesterséges intelligencia segítségével támogatást nyújthat a call centerben dolgozó kollégáknak, akik az ügyfelekkel beszélgetnek. De úgy gondolom, hogy az emberek, ha problémájuk van, azt szeretnék, ha egy ember hallgatná meg őket, nem pedig egy robot. Mindenféle folyamatot digitalizálhatunk, de amikor érzelmekről van szó, jó, ha megmarad az emberi érintés.

  • Vannak különböző stratégiák, aztán meglátod a végeredményt. Lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe a klasszikus bankra való áttérés. De Romániában minden bank a világjárvány előtt kezdte ezt a tendenciát, és aztán ez csak felgyorsult. A digitalizációt globálisan is látjuk, sok bankot látunk, amelyek digitális karral rendelkeznek. Egy neobankban a stratégia és a technológia is számít. Ez egy kirakós játék. Az üzleti modellről van szó, arról, hogy mit akarsz felépíteni, a kultúráról, ami benned van.


Nyilatkozatok Nevenca Doca, humánerőforrás ügyvezető igazgató, Banca Transilvania

  • Kevesebb piaci lendületet látok. A piac lehűlt, azt mondanám. Ennek egyik oka a bankrendszer összehúzódása. A rendszer nem növekszik, hanem zsugorodik. Ez azt jelenti, hogy a pozíciók eltűnnek, a pozíciók változnak, a pozíciók a növekedés értelmében változnak. Nem csak a bankszektor zsugorodik, vannak más szektorok is. A munkaadók számára ez jó hír, több a szabad állás. A legjobban jegyzett bankok körében azonban nem hűltek le annyira a dolgok. Még mindig vannak üres álláshelyek, verseny van a jó emberekért. Itt a dolgok pozitívak.

  • Azért van értelme bankban dolgozni, mert olyan készségeket sajátíthatsz el vagy fejleszthetsz ki, amelyek nagyon jól átvihetők más területekre, itt a munkamorálra, a szakmaiságra, a teljesítményre való odafigyelésre gondolok, olyan dolgokra, amelyeket ha egyszer megtanulsz, átvihetsz más iparágakba vagy a saját vállalkozásodba, ha vállalkozóvá akarsz válni.

  • Olyan felhasználási eseteket kerestünk, ahol a mesterséges intelligencia alkalmazásának van értelme és hatékony. Belső kollégákat, egy beszállítót és egy hackathlont is igénybe vettünk, amelyek közül 4 került kiválasztásra, és jelenleg is folyamatban van a megvalósításuk. Nem az embereket helyettesítő technológiákat keresünk.  


Nyilatkozatok Marketing, kommunikáció és PR ügyvezető igazgató, Banca Transilvania

  • Azt hiszem, jobban képzettek vagyunk, mint egy évtizeddel ezelőtt, de a probléma még messze nem megoldott. Fontos, hogy Románia első két legnagyobb bankja egyesítette erőit és összefogott ebben a törekvésben. Túl azon, hogy pénzügyileg képzettek vagyunk-e vagy sem, az emberek nagyon magasra értékelik a pénzügyi képzettségüket. Teljesen elképesztő eltérés van aközött, amit gondolunk, vagy ahol azt hisszük, hogy vagyunk, és ahol valójában vagyunk. Nem látjuk a problémát, és ez még nagyobb probléma, mert nem érezzük a megoldás szükségességét. Sok mindent meg kell tenni.

  • Célunk, hogy példákkal magyarázzuk el a románoknak az alapvető pénzügyi fogalmakat. Ennek érdekében a gyerekekkel, fiatalokkal kezdjük, ahol úgy érezzük, hogy tudunk változást elérni. Egyébként azonban magánvállalkozók vagyunk, a források felhasználásával tudunk tenni dolgokat. Ezért szeretnénk emészthető falatokat venni. Három gyerekszegmenssel kezdünk, akiknek elmagyarázunk néhány rendkívül egyszerű dolgot. Teljesen hihetetlen étvágyat látunk.

  • Sokat segít nekünk, hogy decentralizált szolgáltató vagyunk, ami azt jelenti, hogy a BT-egységek az országban decentralizáltak és helyi autonómiával rendelkeznek, és örömmel vállalták, hogy részt vesznek ebben a projektben. A gyerekek elmennek a Másik Hétre, élvezik, hogy eljutnak egy bankba, jól fogadják őket, a fiókvezető vagy a fiókvezető, akinek van egy tanfolyami füzet, odaadja az információt, ennek a füzetnek a birtokában továbbadja a gyerekeknek, és ha egy ilyen füzetet nézünk, kellemes meglepetésben lehet részünk.  


A ZF Bankers Summit 2024 második napja teljes egészében megtekinthető itt.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.