0%

Ionuț Morar, a BT Leasing vezérigazgatója: "Az idén általunk finanszírozott autók 45%-a elektromos vagy hibrid kategóriájú"

november 22. 2023 Olvasási idő 5:00 perc

Ionuț Morar, a BT Leasing vezérigazgatója a Pénzügyi Piacnak adott interjút a Banca Transilvania pénzügyi csoport idei lízingtevékenységéről:

 

  • A BT-csoport vezetése által 2023-ban meghatározott "kihívásokkal teli" időszakban a csoport első hat hónapjának eredményei pozitívnak tekinthetők, mivel a működési tevékenység gyorsuló növekedési üteme megmaradt. Ezek a megfontolások a BT Leasingre is vonatkoznak? Ha igen, milyen rugók álltak ezen eredmények mögött?

A BT Leasing működési növekedése idén felgyorsult, ami az organikus üzleti növekedésnek és a Banca Transilvania által korábban felvásárolt Țiriac Leasing és Idea::Leasing integrációjának befejezésének köszönhető. A Țiriac Leasing 2023 januárjától az egyesülés következtében BT Leasing lett, és ez év nyara óta az Idea::Leasingnél dolgozó kollégáinknak köszönhetően bővült a csapatunk. Most már minden új lízingfinanszírozás egyetlen cégen, a BT Leasingen keresztül történik.

A lízingüzletág egyetlen egységbe történő összevonásának stratégiája rendkívüli eredményekhez vezetett: az idei év első hat hónapjában a teljes finanszírozás 90%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a teljes eszközállomány meghaladta a 3,1 milliárd RON-t, a nyereség pedig mintegy 100 millió RON volt. Portfóliónk több mint 95%-át vállalatoknak nyújtott finanszírozás teszi ki, és az új gépekbe és berendezésekbe való beruházási kedvük még az ukrajnai háborúval, az emelkedő energiaárakkal vagy az inflációval kapcsolatos makrogazdasági bizonytalanságok közepette is magas maradt.


  • A BT Leasing számára, akárcsak az egész BT Csoport számára, most kiemelt fontosságú, hogy finanszírozási termékeket kínáljon elektromos autókhoz, és támogassa a környezetbarát beruházásokat, amelyek hozzájárulnak a zöld energiatermeléshez (például a fotovoltaikus panelek). Mit tud mondani a BTL-en keresztül történő 2023-as pénzügyi lízingfinanszírozásról ezen a területen?

Örömmel tapasztaljuk, hogy a romániai vállalkozók körében egyre nagyobb az érdeklődés az ESG-elvek iránt, és egyre inkább elfogadják azokat, az általunk idén finanszírozott autók 45%-a elektromos vagy hibrid. Célunk, hogy személyre szabott lízingmegoldásokkal és árképzési kampányokkal támogassuk ezt a tendenciát, mivel jelentős mértékben hozzá kívánunk járulni a zöld kultúrára való áttéréshez.


  • Hol tart jelenleg a cégük a digitalizációs folyamatban és az online pénzügyi lízing népszerűsítésében az ügyfelekkel való kapcsolatukban, tudva, hogy az Idea::Leasing jelentős szerepet játszik ebben a tekintetben?

A digitalizálás egy folyamatos folyamat egy vállalatnál, nem lehet csak úgy azt mondani, hogy megcsináltuk, és kész. Új jogi szabályozások, új termékek, az ügyféllel való interakció új módjai jelennek meg. Van egy online platformunk a lízingkezeléshez (MyBTLeasing), amely azonnal minden részletet megad a számlákról és a lízingelt árukról, és az ügyfelek automatikusan maguk generálhatnak minden szükséges dokumentumot a különböző hatóságokkal (vámhatóságok, városháza, biztosítótársaságok, rendőrség stb.) kapcsolatban, az előtörlesztés számításait, és az alkalmazáson keresztül minden kérést elsőbbséggel kezel a csapatunk. Eddig több mint 100 000 ilyen dokumentumot generáltunk, és az ügyfelek elfogadási aránya meghaladja a 75%-ot.

Dolgozunk egy teljes körű online lízing terméken is az autófinanszírozáshoz. Ez egy szabványosított gyors lízingtermék, amely alkalmas a teljes automatizálásra. Úgy vélem, hogy az összetettebb, az ügyfelek igényeihez igazított lízingtermékek még mindig emberi konzultációt igényelnek, még akkor is, ha a BT Leasing munkatársával való interakció digitális platformokon keresztül történik.


  • A BTL az évek során hagyományosan nagy figyelmet fordított a berendezések finanszírozására. Hogyan alakult e fontos üzleti szegmens finanszírozása 2023-ban?

Az év első felében a gazdaság és az ügyfelek növekedésének köszönhetően a berendezésfinanszírozás területe szépen növekedett. Igényeik egyre sokszínűbbek, kifinomultabbak, többek között a gyártás területén is. Ami az érdeklődési területeket illeti, az építőipar és az infrastruktúra a lízingfinanszírozás hajtóereje, köszönhetően azoknak a programoknak és forrásoknak, amelyekhez Románia hozzáfér az infrastruktúrához.


  • A nemzeti központi bank 2023-ban közzétette a nem banki pénzügyi intézményekről szóló 3. számú rendeletét, amely szigorúbb szabályokat vezet be a nem banki pénzügyi intézményekre vonatkozóan. Ugyanakkor 2023 a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokra (IFRS) való áttérés éve hazánkban a nem banki pénzügyi intézmények számára. Hogyan kommentálja ezek hatását az NFI-kre általában és a BTL-kre különösen?

A rendelet, amely az MPI-k esetében már hatályba lépett, számos, a pénzügyi és banki intézmények működésével kapcsolatos rendelkezést módosított, és úgy véljük, hogy az MPI-k körében néhány, a banki pénzügyi környezetre jellemző mutató - fizetőképesség, likviditás - , bizonyos tőkekövetelmények és a kitettségek számítási módja bevezetésével hozzájárul a szilárd kockázati politika megszilárdításához.

A BT Leasingre mind az új szabályozás, mind az IFRS-re mint jogszabályban előírt számviteli alapelvekre való áttérés nem volt hatással, mivel a csoporthoz való tartozásunk és a nagy nemzetközi pénzügyi intézményektől - például az EBRD-től, az IFC-től, az FMO-tól stb. kapott finanszírozási vonalak miatt fogadtuk el ezeket, amelyekkel évek óta együttműködünk.


  • Ahogy közeledünk az év végéhez, bizonyára Ön is meghatározta a 2024-re vonatkozó üzleti céljait és a BTL fő projektjeit. Röviden, mik lesznek ezek?

2024-re a BT Leasing prioritása az üzletág konszolidálása a vállalatok lízing iránti megnövekedett érdeklődésének fényében, egyes belső folyamatok automatizálása, valamint az elmúlt két év felvásárlásaiból származó szakértelem átadásának megszilárdítása vagy a csapat megerősítése.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.