0%

A BT pénzügyi eredményei 2023. június 30-án

augusztus 25. 2023 Olvasási idő 6:00 perc

Banca Transilvania, fenntartható szerves növekedés az első félévben   

A Banca Transilvania az év első felében folytatta organikus növekedését, különösen a tranzakciók növekvő volumenének köszönhetően. A BT értéket teremtett a lakosság és a vállalatok számára, és támogatta a gazdasági tevékenységet Románia számára kulcsfontosságú időszakban.


A bank az egyik legnagyobb adófizető az országban. Az év első felében mintegy 600 millió lejjel járult hozzá az állami költségvetéshez az adók és szociális hozzájárulások befizetése révén.


Az első hat hónap alatt naponta több mint 1600 új ügyfél érkezett, és átlagosan 730 hitelt vett fel. Összesen 132.000 kölcsönt nyújtottak magánszemélyeknek és vállalatoknak, 14,97 milliárd lej értékben. A bank több mint 4 millió ügyfelet ért el, ebből 282.000 új ügyfél. Összességében az ügyfelek 88%-a digitális, és legalább egy BT-alkalmazást használ.


Az első félévben a BT Financial Group eszközei, működési bevételei, ügyfélmegtakarításai és kártyatranzakciói jelentősen nőttek.

"Azeredmények pozitívak, és elégedettek vagyunk a bank és az egész BT-csoport teljesítményével. Fenntartottuk a működési növekedés erős ütemét, és sikerült támogatnunk a gazdaságot és a lakosságot egy kihívásokkal teli időszakban. Az ilyen bizonytalan időkben jól látható, hogy egy erős, jól tőkésített, kiszámítható jogszabályokkal rendelkező bankrendszer mennyire fontos a gazdaság és a társadalom támogatásában. Továbbra is a volumenek és a tranzakciók növelésébe és a gazdaság finanszírozásába fektetünk be, hogy biztosítsuk a románok jólétét, és a beruházások révén hozzájáruljunk a Nyugattal szembeni lemaradás csökkentéséhez.Abank nyereségessége segít a BT tőkéjének megerősítésében, hogy megfeleljen terveinknek és a törvényi előírásoknak" - mondta Ӧmer Tetik, a Banca Transilvania vezérigazgatója.

Az első félév pénzügyi eredményei: 

  • A Banca Transilvania pénzügyi csoport eszközei 153,1 milliárd lejre nőttek (+8,94% 2022. december 31-hez képest), a hitelek pedig 69,5 milliárd lejre (+2,13% 2022. december 31-hez képest).
  • A Banca Transilvania ügyfélbetétei elérték a 122,5 milliárd RON-t (+5,10%), mivel a Banca Transilvania továbbra is vonzó hozamokat kínál a megtakarítások ösztönzésére. A magánszemélyek 81 milliárd RON, a jogi személyek pedig 41,5 milliárd RON megtakarítással rendelkeznek a BT-nél.
  • A Banca Transilvania Financial Group konszolidált nettó nyeresége 1.581,7 millió RON (+51,14% 2022 júniusához képest), amelyből a bank nettó nyeresége 1.269,0 millió RON (+39,91% 2022 júniusához képest). A leányvállalatok és a tőkebefektetések több mint 312,7 millió RON értékben járultak hozzá a BT Csoport nyereségességéhez (+124% 2022 júniusához képest).
  • A BT-csoport működési bevételei 3,7 milliárd lej (+29,7%).
  • A Banca Transilvania növekedése az első félévben a bankrendszer átlaga felett van, és tükrözi a BT szerepét a gazdaság finanszírozásában: az összes eszköz (7,92% vs. 5,25%), a betétek (5,10% vs. 3,91%) és a hitelek (2,64% vs. -4,69%).


A banknak a nyereség és a tartalékok beépítésével, valamint a MREL-képes kötvények 1 milliárd euró összegű kibocsátásával megvalósuló kiegészítő tőkésítési műveleteinek sikerével összefüggésben a Banca Transilvania a részvényesek jóváhagyására javasolta, hogy a 2022-es és az azt megelőző évek nettó eredménytartalékából bruttó 1,13 RON/részvény osztalékot fizessenek. A kezdeményezésből több mint 33 000 közvetlen romániai részvényes és több mint 7 millió közvetett romániai részvényes részesül, mivel a BT részvények a helyi nyugdíjalapok fő részvénytulajdonát képezik.

 

Hitelezés, tranzakciók, online banki szolgáltatások és pénzügyi integráció:

  • A Banca Transilvania folytatta a vállalkozók támogatását a nemzeti SME Invest programokon keresztül, az év első felében 2,2 milliárd lej értékben nyújtott finanszírozást. A résztvevő bankok közül a BT nyújtotta a legtöbb hitelt az IMM Invest Plus 2023 program keretében.
  • A BT portfóliójában jelenleg 5,6 millió kártya található, amelyből 3,3 millió a BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay és Garmin Pay pénztárcák digitális kártyái is.
  • A telefonos fizetések száma az idei év első felében 43%-kal nőtt a 2022-es év azonos időszakához képest.
  • A BT-kártyás tranzakciók száma 21%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
  • A BT Pay kibővítette az alkalmazás felhasználói hozzáférését a 10-18 év közötti gyermekek és fiatalok számára készült változatokkal (BT Pay Kiddo), így az alkalmazás az egész család számára elérhetővé vált. A BT Pay emellett folyamatosan új funkciókkal bővítette a számla- és kártyakezelést - átlagosan havonta egy opciót vezetett be: Ismétlődő átutalások lejben a BT kártyára más bankok vagy fintechek által Romániában kibocsátott kártyákról; az alkalmazáshoz hozzáadott számlák kezelése; utasbiztosítás és RCA biztosítási kötvény vásárlása; az első animált dizájnnal ellátott virtuális kártya bevezetése Európában, és legutóbb a valutaváltási lehetőség bevezetése, azaz a BT Mastercard Direct eurokártya BT Pay-en keresztül történő beszerzése.


Egyéb pénzügyi információk 2023. június 30-án:

  • A nemteljesítő hitelek teljes céltartalékkal való fedezettsége az EBA szabványok szerint: 192%;
  • Céltartalékok egyenlege: +3,46% és elérte a 4,16 milliárd lejt, szemben a 2022. év végi 4,02 milliárd lejes egyenleggel;
  • Kockázati költség: -0,05%;
  • A bank működési hatékonysága: 47,29%;
  • BT fizetőképessége: 23,88%, beleértve a nyereséget is;
  • Nemteljesítő hitelek aránya az EBA mutatója szerint: 2,36%.


A BT debütálása a nemzetközi piacon kötvénykibocsátással:

A Banca Transilvania idén áprilisban bejelentett kötvénykibocsátásával debütált a nemzetközi piacon, amikor 500 millió eurót vonzott a befektetőktől. Ezt idén júniusban további 100 millió euró követte, miután az intézményi befektetők nagy érdeklődést mutattak az első kötvénykibocsátás iránt. Ezt követően idén júliusban a bank 200 millió eurót kapott az IFC-től és az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól egy alárendelt kötvénycsomag részeként, majd idén augusztusban a BT 190 millió euróval bővítette a gazdaság finanszírozását célzó, kötvénykibocsátás útján történő forrásbevonási programját, így a BT összesen 1 milliárd euróra növelte a kötvénykibocsátás összegét. A bank ezzel teljesítette a részvényesek felé tett kötelezettségvállalását, akik a részvényesek rendkívüli közgyűlésén (2022) jóváhagyták a BT vállalati kibocsátási programját.

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.