0%

A BT pénzügyi eredményei 2024. június 30-án

augusztus 2024. Olvasási idő 6:00 perc

A BT pozitív eredményei alátámasztják az ügyfélbázis, a tranzakciók és a működési tevékenység növekedését

A Banca Transilvania a második negyedévben is folytatta az év első három hónapjának teljesítményét. A pozitív fejlődést alátámasztotta a nettó hitel- és lízingkövetelések állományának növekedése konszolidált szinten, amely 4,3%-kal haladta meg a 2023. december 31-i szintet és 13,4%-kal a 2023. június 30-i szintet, elérve a 78,8 milliárd lejes értéket, valamint az ügyfélbetétek növekedése egyéni szinten, amely 3,4%-kal haladta meg a 2023. december 31-i szintet és 13,5%-kal a 2023. június 30-i értéket, elérve a 139 milliárd lejes értéket.

A Banca Transilvania 1810 millió RON nettó nyereséget ért el, 42,6%-kal többet, mint az előző év első hat hónapjában.ABT értéket teremtett a lakosság és a vállalatok számára:

  • A BT 11 milliárd lejjel finanszírozott vállalatokat és 4 milliárd lejjel magánszemélyeket.
  • Az IMM Invest Pluson keresztül a bank az év első felében több mint 2,4 milliárd lej értékben nyújtott finanszírozást.
  • Az aktív ügyfelek száma tovább nőtt, és elérte a 4,3 milliót. A bank az év első felében mintegy 300 000 új ügyfelet szerzett, ebből mintegy 46 000 volt vállalati ügyfél.
  • A Banca Transilvania továbbra is az egyik legnagyobb adófizető. Az első félévben mintegy 900 millió lejjel járult hozzá az állami költségvetéshez az adók és társadalombiztosítási járulékok befizetése révén, beleértve a forgalmi adót is.

A BT eredményei az év első felében folyamatosan nőttek, ami az ügyfélbázis, a tranzakciók és a működési tevékenység növekedésének köszönhető. A szerves növekedésen túl az elkövetkező időszakban prioritást élvez számunkra az OTP Románia integrációja a Banca Transilvania pénzügyi csoportba, amelyet augusztusban kezdtünk el. Folytatjuk a BT Csoport fejlesztését minden szegmensben, amelyben tevékenykedünk, felgyorsítjuk a pénzügyi integrációt Romániában, és igyekszünk fejleszteni kapcsolatainkat a külföldön dolgozó románokkal. A cél a körültekintő és fenntartható növekedés.
Ami a hazai és nemzetközi gazdasági környezetet illeti, óvatosak vagyunk, hogy minden körülményekre felkészüljünk, a gazdasági növekedés a világ számos részén még mindig bizonytalan, és a makromutatók változékonyak. Ӧmer Tetik, vezérigazgató, Banca Transilvania

Az első félév pénzügyi eredményei: 

  • A Banca Transilvania pénzügyi csoport eszközei 177,9 milliárd lejre nőttek (+5,2% 2023. december 31-hez és +16,2% 2023. június 30-hoz képest), míg a hitelek 78,8 milliárd lejre (+4,3% 2023. december 31-hez képest). 
  • 7,4%-kal (több mint 335,8 millió RON) nőtt a leányvállalatok és részesedések hozzájárulása a BT Csoport nyereségességéhez 2023 első félévéhez képest.
  • Az egyedi céltartalékok egyenlege elérte a 4,5 milliárd RON-t, ami 4%-os növekedést jelent 2023. december 31-hez képest, a hitelek alakulásának keretein belül maradva.
  • A Banca Transilvania ügyfélbetétei 139 milliárd RON-t tettek ki (+3,4% 2023 végéhez képest). A magánszemélyek 90,6 milliárd RON értékű megtakarítással rendelkeznek, a BT 20%-kal több, mint 2023 decemberében, míg a jogi személyek 48,4 milliárd RON értékű megtakarítással rendelkeznek.
  • A bruttó hitel/betét arány banki szinten 57,3%.
  • A BT nemteljesítő hitelek aránya az EBH mutatója szerint 2024. június 30-án 2,10%. Az értékvesztés miatti korrekciók, a várható eszközveszteségek és az egyéb kockázatokra és hitelkötelezettségekre képzett céltartalékok nettó költségei konszolidált szinten 55 millió lejre emelkedtek, ami 15,6%-kal több az előző év első félévéhez képest, de még mindig 1% alatti kockázati költséget eredményez (0,13%).
  • A Banca Transilvania Pénzügyi Csoport konszolidált nettó nyeresége 2 145,9 millió lej volt (+35,7% 2023 első félévéhez képest), ebből a bank nettó nyeresége 1 810,1 millió lej (+42,6% 2023 első félévéhez képest).
  • A BT-csoport működési bevételei 4,6 milliárd lejre rúgtak (+24,5% 2023 első félévéhez képest).
  • A bank működési hatékonysága 45,03%-ot ért el, a Bankbetét-biztosítási Alaphoz és a Szanálási Alaphoz való hozzájárulás évesített hatásával számolva.
  • A bank nettó kamatbevétele 31,3%-kal magasabb, mint 2023 első félévében.
  • A nettó díj- és jutalékbevételek 15,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ami a BT üzleti tevékenységének növekedésének köszönhető.
  • A nettó kereskedelmi bevétel egyéni szinten elérte a 372 millió lejt, 31,4%-kal többet, mint 2023 első félévében.
  • A Banca Transilvania fizetőképessége 2024. június 30-án 27,84%, beleértve a nyereséget is.




A Banca Transilvania a 2023. évi nyereségből 1 milliárd RON készpénzes osztalékot fizetett ki részvényeseinek, közel 4%-os hozam mellett, a 2024. áprilisi közgyűlés döntése alapján, amely döntés több mint 55 000 részvényesnek kedvezett.A romániai felvásárlásokhelyzete: OTP Bank Romania és BRD Pensii Az év első felében a Banca Transilvania Csoport további lépéseket tett a növekedés felé a romániai felvásárlások révén, mind a banki, mind a kiegészítő területeken.

  • Banca Transilvania & OTP Csoport: 2024 februárjában a BT megállapodást írt alá az OTP Csoporttal a romániai OTP Bank Románia, OTP Leasing Románia, OTP Asset Management Románia, OTP Factoring Románia, OTP Consulting Románia, OTP Advisors Románia és OTP Bank Románia Alapítvány leányvállalatainak megvásárlásáról. A Banca Transilvania 2024. július végén, miután megkapta a hatóságok jóváhagyását, bejelentette a felvásárlás véglegesítését. Jelenleg ezeknek a leányvállalatoknak a Banca Transilvania Csoportba való integrálása zajlik, és az egyik leányvállalat, az OTP Asset Management felvásárlása a hatóságok jóváhagyási szakaszában van.
  • BT, BRD-Groupe Societe Generale és Societe Generale Assurances: a Banca Transilvania csoport 2024 májusában megállapodást kötött a Romániában a kötelező (II. pillér) és önkéntes (III. pillér) magánnyugdíjpénztárak területén működő BRD Pensii felvásárlásáról. A felvásárláshoz a romániai Pénzügyi Felügyelet jóváhagyása szükséges.  

Sajtókapcsolat

comunicare@btrl.ro

Egyéb cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A híreket elsőként a
Newsroom és a BT Blog oldalon olvashatja.

Bármikor leiratkozhat, lásd a részleteket.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

Még egy kicsit

Most küldtem neked egy e-mailt. Erősítse meg feliratkozását az e-mailben található linkre kattintva.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT Pay letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

NeoBT letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.

BT24 letöltése

A kódot a mobiltelefonjával beolvassa, a telefonrendszerétől függően.