Ai încercat NeoBT?

Noul online banking Banca Transilvania, care va înlocui foarte curând actuala platformă.

Din NeoBT, ai acces online la conturile tale și poți face toate operațiunile pe care le faci acum din BT24. În plus, beneficiezi de funcționalități suplimentare.

Cecuri, bilete la ordin si cambii

Despre

Cecurile, biletele la ordin și cambiile sunt instrumentele de debit cu care îți reduci riscul de nerecuperare a creanțelor.

Încasările stabilite prin cecuri, bilete la ordin si cambii sunt la vedere, la un anume timp de la vedere sau de la data emisiunii si la o data fixă.

Poți aplica online pentru cecuri, bilete la ordin, cambii și ordine de ridicare numerar sau de la ghișeu, din orice unitate BT.

APLICĂ ONLINE

Avantaje

  • m Este un serviciu gratuit
  • m Poți aplica online pentru instrumente de plată
  • m Urmăresti statusul cererii direct din contul tău
  • m Ești informat prin SMS cand poți ridica documentele solicitate din unitatea BT selectată

Instrumente de plată

Cecul este un instrument de plată creat de către trăgător care, în baza unui disponibil constituit la o instituție de credit, dă un ordin necondiționat acesteia, care joacă rolul de tras, să plătească la prezentare o sumă beneficiarului, care poate fi trăgătorul sau o altă persoană.

  • Trăgătorul - persoana care emite (scrie) cecul pe baza disponibilului aflat în cont și care dă o dispoziție de plată, neconditionată băncii la care are deschis contul bancar
  • Trasul – este reprezentat întotdeauna de o bancă la care trăgătorul are deschis contul și care efectuează plata pe baza cecului primit, în condițiile în care trăgătorul are suficient disponibil în contul bancar
  • Beneficiarul - persoana care primește suma transmisă de trăgător (persoana emitentă)

Sunt titluri de credit negociabile și instrumente de plată care constată obligația asumată de către debitor de a plăti la vedere sau la o scadență fixată beneficiarului sau la ordinul acestuia, o sumă de bani determinată.

Cambia

Cambia este un titlu de credit, sub semnatură privată, care pune în legatură procesul creării sale trei persoane: trăgătorul, trasul și beneficiarul.

Titlul este creat de trăgător în calitate de creditor care dă ordin debitorului său, numit tras, să plateasca o sumă fixată la o dată determinată în timp, fie unui beneficiar, fie la ordinul acestuia din urmă.

Biletul la ordin

Biletul la ordin este un titlu de credit, sub semnatură privată, care pune în legatura, în procesul creării sale, două persoane: subscriitorul sau emitentul și beneficiarul.

Titlul este creat de subscriitor sau emitent în calitate de debitor, care se obligă să plătească o sumă de bani fixată, la un anumit termen sau la prezentare unei alte persoane, denumită beneficiar, care are calitatea de creditor.

Ordinul de ridicare numerar este un instrument de plată utilizat de titularii de conturi bancare, persoane fizice și juridice, cu disponibil corespunzator în aceste conturi.

Ordinul de ridicare numerar emis pe numele Băncii Transilvania este utilizat exclusiv pentru ridicările de numerar din conturile clienților persoane fizice și juridice deschise la BT.

Alte informații

Circuit decontare și precizări legislative
zPDF